Синдромът на разбитото сърце, при който се наблюдава отслабване на мускулната част на органа, може да бъде предизвикан и от извънредно щастие, посочват учени. До сега се смяташе, че рядкото състояние, известно и като синдром на Такотсубо, обикновено се отключва от извънредна тъга или други негативни емоционални събития.

Според ново проучване радостните събития в нашия живот могат да имат същия негативен ефект върху сърцето ни като тъжните. Учените са нарекли това явление „синдром на щастливото сърце“, пише британският в. „Индипендънт“.

Откритията се базират на изследване на швейцарски учени върху 1750 пациенти от девет различни страни, диагностицирани със синдрома на Такотсубо.

Учените са установили, че от 458 души, чието заболяване е получено от емоционални събития, 96% са изживели тежка загуба на близък, били са жертви на инцидент или имат проблеми във връзката си. Въпреки това обаче останалите 20 души са диагностицирани със синдрома, след като са изживели щастливи моменти като парти за рожден ден, сватба, раждане на близък роднина или победа на любимия си спортен отбор.

Средната възраст на пациентите, които са изживели негативните събития е 61 години, докато за хората с щастливи моменти тя е 71 години.

Любопитно е, че 95% от пациентите, чийто синдром е предизвикан от тъга, са жени.

Според д-р Йелена Гадри от Университетската болница в Цюрих, Швейцария, докторите трябва да са наясно, че пациентите в спешните отделения, които страдат от симптоми, наподобяващи инфаркт, като болка в гърдите и учестено дишане след щастливо събитие, може да страдат от синдрома на Такотсубо.

„Може би и щастливите и тъжните събития в живота, макар и различни по своята същност, споделят общи пътища в края на централната нервна система, което води до синдрома на Такотсубо“, каза д-р Кристиян Темплин от Университетската болница в Цюрих, който е съавтор на изследването.