Поводите за развод могат да са много. Неусетно измежду всички проблеми, скандали, неразбирателства, любовта някак се е изпарила. В определен момент просто не можете да си спомните защо сте с този човек, какво сте обикнали в него, къде е старото му „аз“. Според изследване, проведено от учени експерти в областта на психологията от университетите в Калифорния и Вашингтон, най-сериозните причини за стигане до развод са 4 основни фактора във връзката. Изследването обхваща период от 14 години и учените са категорични, че ако е налице някой от следните фактори, развод неминуемо ще последва в най-скоро време:Презрение
Мъжът ви се прибира вкъщи от работа, а единственото усещане, което ви обзема, когато го зърнете е колко не можете да го понасяте. Толкова сте започнали да го презирате, че не можете да търпите начина му на говорене, жестовете, мрънкането, облеклото му – всичко ви дразни и започвате да се изнервяте. Презрението, според изследователите, е силна смесица от гняв и отвращение, които имат наистина взривоопасна енергия. Често партньорите дори не могат да изразят с думи кое е нещото, което толкова много ги дразни в другия. Усещанията обикновено са комплексни.

Критика
Градивната критика е много важна, дори полезна в отношенията между двама души. Но когато тя се превърне в стил на поведение е разрушителна. Най-лошото е, когато само единият партньор непрекъснато отправя критика към другия. Тогава бомбата е със закъснител.
Потисканият партньор в даден момент не издържа и се стига до разруха на отношенията. Критикуващият също не е доволен от партньора си. Процесът е двупосочен и в 93% от случаите завършва с развод, смятат специалистите.

Отбранителност
В една връзка нападателността е ретроградна. Естествено е когато единият от партньорите е нападателен, другият да е в отбранителна позиция. Представете си колко бихте могли да издържите в подобни отношения. Да слушаш обвинения ежедневно за какво ли не не е никак приятно, особено като се има предвид, че няма безгрешни хора. Нападателният тип хора трябва да се замислят по този въпрос, ако искат да могат да градят здравословни отношения.

Протакане
Протакането е също толкова честа причина за развод, колкото и гореспоменатите. Представете си ситуация, в която жената иска да има дете или пък да бъде направена по-голяма финансова крачка като закупуване на семейно жилище, а мъжът отказва и все протака тези стъпки. Неминуемо в даден момент протакането се превръща в причина за разруха в отношенията. Човек започва да вижда изход единствено в раздялата, търсейки друг, с когото да сбъдне мечтите си.