Пет български града са с риск от заразата зика. В тях от 2010 година се въдят тигрови комари – същият вид, който пренася болестта в Южна Америка. Става въпрос за Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. 

Това предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Той инструктира екипа си как да действа при евентуална поява на заразата у нас и какви точно тестове установяват заразата, пише „Монитор“. 

Много вероятно е тези комари да се появят още тази пролет и в крайдунавските области. Причината е, че там има много заблатявания и локви със застояла вода, допълни проф. Кантарджиев и посочи, че досега тигровите комари у нас не са пренасяли зика. По думите му обаче не е изключено тя да проникне в популацията им.

Болниците ни имат готовност да разкрият допълнителни легла, ако инфекцията пламне, твърдят специалисти пред изданието. Заразата зика, която уврежда мозъка на ембрионите, може да ни удари и след секс със заразен и дори вече преболедувал заболяването партньор, предупреди проф. Кантарджиев, но подчерта, че в 95 на сто от случаите инфектирането е след ухапване от тигров комар.

По друг начин от човек на човек, в трамвая или ако някой кихне насреща ни, не е възможно да се заразим, увери ученият.

Предаването на зика може да става от мъж на жена или друг мъж, ако двойката е хомосексуална, но не и от жена на мъж при полов контакт.

Причинителят на заразата, както и при другите вируси, се загнездва в простатата и от там чрез спермата може да се предаде на сексуалния партньор. Тя преживява там месеци след като той е излекуван и няма никакви симптоми и удря внезапно сексуалния партньор или партньорка.

Предаването по този начин обаче е по-малко вероятно, отколкото традиционното чрез ухапване от комар – преносител на заразата, конкретизира проф. Тодор Кантарджиев.

Заболяването се проявява само при 20% от ухапаните от тигрови комари. Симптомите са покачване на температурата и кожен обрив. Затова те могат да бъда взети и за някаква алергична реакция. Националният консултант предупреди също, че за разлика от нашенските комари тигровият хапе само през деня и то по краката максимум до коляното при хора със среден ръст. Причината е, че той е много дребен и лети ниско.