Честит празник, нека всички да се чувстваме свободни и щастливи със светли надежди за утрешния ден. Това каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, след тържествена литургия в памет на загиналите за Освобождението на България в патриаршеската катедрала „Александър Невски”.

По време на тържествената литургия патриарх Неофит заяви, че народът ни днес уверено гради своята политическа независимост.

„3 март е денят, в който бе подписан Санстефанският мирен договор и фактически беше положено и началото на Третата българска държава, така по божията свята воля със свои сили и с безкористната жертва и помощ на братските православни войни за по малко от десетилетие народът ни успя да върне всичко онова което бе загубил в края на 14 те столетия своята църковна независимост, политическа независимост и суверенитет”, посочи още патриарх Неофит, цитиран от „Фокус”. Той определи свободата като най- висшият дар от Бога и каза, че българската православна църква почита войният и духовният подвиг на всички наши брат, които са отдали живота си за българската свобода.