Хората на средна възраст, които не заемат ръководни позиции е по-вероятно да развият сърдечни болести или да получат удар, показва ново американско проучване, цитирано от в. „Индипендънт“.

Според изследователите от американския държавен Център за превенция и контрол на заболяванията при мъжете и жените над 45 години, които имат професии в сектора на продажбите, на услугите или работят в офиси има по-голям риск, отколкото при хора на управленски позиции или такива с професионална квалификация.

Проучването включва 5566 мъже и жени на възраст 45 години и нагоре. Те са изследвани на базата на своя Индекс на телесната маса (ИТМ), физическа активност, диета, кръвно налягане, холестерол, нива на захар в кръвта и това дали са пушачи.

Списъкът от седем точки отразява изменяемите рискови фактори на сърдечносъдовите заболявания и инфарктите.

Според данните тези, които работят в мениджмънта или имат работа с професионална квалификация е по-малко вероятно да страдат от сърдечни болести или удари, имат по-добро кръвно налягане, ИТМ и е по-вероятно да се упражняват и да не пушат.

Изследването също така показва, че близо една пета от хората, занимаващи се с транспорт, пушат - най-големият процент от всички разглеждани групи. В същото време двама от всеки трима души, работещи в офис, административния персонал или заетите в сектора на продажбите има лоши хранителни навици. При хората в бизнес сектора и финансовите работници процентът на тези хора е 72%. Близо 60%от заетите в сектора на продажбите страдат от висок холестерол, докато 82% от хората, работещи в офис или като административен персонал не се упражняват достатъчно.

Любопитно е, че най-лоши хранителни навици имат работещите в хранителната индустрия като 79% от тях се хранят лошо.

Според Лесли Макдоналд, водещ изследовател към здравното министерство на САЩ тези, които искат да подобрят здравето си трябва да ядат достатъчно плодове, зеленчуци и пълнозърнести култури, както и поне 100 гр. риба два пъти седмично, по-малко от 1,500 мг. натрий дневно и най-много 450 калории в захарни храни на седмица.