За Националния празник от 8 ч. до 14,30 ч. се ограничава транзитният трафик през прохода Шипка, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Днес до 14 ч. ще има две ленти за излизащите от София през ВладаяЗа тържествата на връх Шипка по случай Националния празник на Република България днес между 8 ч. и 14,30 ч. ще бъде ограничено транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход – път I-5 /Е-85/ Габрово - Шипка - Казанлък /в двете посоки/.
Транзитният трафик ще се насочва през Прохода на Републиката - път II-55, по следния маршрут: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката – Гурково и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Прохода на Републиката и обратно.
За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково – Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (път I-5 с път I-6).

Ограничението в движението през Шипченския проход не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 3 март от 8:00 до 14:00 ч. ще има две ленти за движение в посока София - Перник на път I-1 (Е-79). Временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/.

На 6 март /неделя/ - последният от четирите почивни дни, от 10:00 ч. до 16:30 ч. в същия участък отново ще има две ленти в посока Перник - София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.
Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

На 6 март /неделя/ от 14 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.
Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:
•Автомагистралите;
•път I-1 Видин – Ботевград;
•път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;
•път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
•път I-5 Русе - Велико Търново;
•път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;
•път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;
•път II-18 Околовръстен път София;
•път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
•път II-86 Пловдив - Смолян;
•път II-99 Бургас - Царево.
Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.