Чеченските джихадисти продължават да понасят загуби в Сирия и са принудени да се обединяват със сирийски туркомани, за да оцелеят. Според съобщение на кореспондентката на радио „Свобода” Джоан Парасюк, в боеве на север от Алепо е убит военният емир на групировката „Джейш Усра” Сейфула Ислам Шишани.По време на бой в квартал Шейх Максуд сирийските кюрди изпратили душата на младия чеченски джихадист право при Аллаха. Той беше най-близък сподвижник на видния чеченски терорист Салахуддин Шишани, командвал от 2014 г. най-голямата в Сирия рускоезична групировка „Джейш ал-Мухаджерин вал-Ансар”. След скандал обаче с кримско-татарски терористи арабите спретнали преврат и свалили Салахуддин Шишани.

През последните три години убитият Сейфула бил постоянен помощник на емира. После се появила групировката „Джейш Усра”, състояща се основно от сирийци, но ги командват чеченци.

Според източник на Джоан Парасюк, Салахуддин Шишани воюва в съюз с поддържани от Турция туркомански групировки и, според твърдения на Анкара, били „светска опозиция” на Дамаск.

Под крилото на Турция действат и останалите по-големи чеченски групировки. Те се намират северно от Латакия в Туркменските планини или в района на Алепо край границата с Турция. Доскоро се наричаха „независими”, обаче са едновременно съюзници на „Джебхат ан-Нусра” (сирийската „Ал Кайда”) и са спонсорирани от турски благотворителни организации.

Предишното настъпление към Дамаск сериозно прореди редовете на чеченските групировки, чиито общ брой намалял до стотина души. 

През януари се оплака във видеообръщение емирът на „Джунуд ал-Шам” Муслим Шишани. А активните действия на Дамаск през февруари принудиха чеченските отряди „Ажнад ал-Кавказ” и „Джунуд ал-Шам” да се обединят. Те сега заедно със сирийските туркомани са притиснати в Туркменските планини между правителствените войски и границата с Турция.

Някои рускоговорящи джихадисти не чакат да изтече двуседмичното примирие и започнаха да бягат. През февруари избяга в ИД етническият чеченец Ал Бара Панкиски израснал в Панкиското дефиле заедно с прословутия Умар ал-Шишани (Тархан Батирашвили).