Варицелата е една от най-заразните видове шарка. Така наречената едра шарка е коварна, силно заразна и често оставя дълбоки белези по кожата за цял живот.

Какво трябва да знаем за варицелата, ако имаме малко дете?

Пъпките, които варицелата образува в началото на заразяването приличат по-скоро на ухапвания от насекомо. Затова много често родителите не взимат мерки. Пъпките могат да се появят и скоро след поставянето на ваксина срещу варицела.

Първоначално пъпките приличат на плюски, но след това се изпълват с течност и мехурчетата започват да се пукат. На тяхно място се появяват корички и засъхнали ранички.

Може ли детето да се зарази от ваксината?

Да, напълно възможно е. Някои деца, ваксинирани срещу варицела се разболяват както от други болни деца, така и от самата ваксина. Тези случаи, разбира се, са изключително редки. При ваксинираните деца често не се наблюдава никаква симптоматика.

Заразна ли е варицелата?

Да, варицелата е силно заразна и лесно се предава от човек на човек при кашляне, кихане или контакт с обрива. Заразният период започва около 2 дни след поява на обрива и продължава докато всички пъпки не завехнат.

Често ли се среща?

Далеч не толкова, колкото преди години. Одобрената ваксина, която се използва до днес е намалила силно броя на заболелите от варицела в развитите страни, включително и у нас.

Ако възрастен се разболее симптомите на варицела са много по-тежки, отколкото при децата. При възрастните съществува висок риск от развитие на усложнения, включително пневмония.

Може ли човек да се разболее повторно?

Теоретично може, но не се случва никак често. След преболедуване повечето хора развиват траен имунитет срещу варицела. Вирусът, който причинява варицела – варицела зостер, остава в тялото за цял живот.

Съществува ли повишен риск за бременните жени?

Жените, които са преболедували варицела или имат ваксина срещу нея нямат поводи за притеснение. Онези обаче, които не са, имат сериозен риск за здравето, както и това на плода.

Според изследванията, и за майката, и за плода могат да настъпят сериозни усложнения, включително вродени дефекти, особено ако майката заболее през първите 5 месеца от бременността.

Какво е лечението на варицела?

Варицелата обикновено се третира в домашни условия, като лечението е насочено към облекчаване на симптомите. Могат да се използват антипиретици, студени компреси, бани с овесени трици, ментови лосиони за облекчаване на сърбежа.

Понякога се предписват и антивирусни средства.