Как да се предпазим от рак? Какво да ядем и пием, как да живеем? Все повече хора си задават ежедневно тези въпроси, а учени и лекари работят неуморно в търсенето на лечебна формула срещу коварната болест.

Но дали отговорът не е другаде? За медицината не е тайна, че в определени семейства раковите заболявания се срещат значително по-често от други. Понятието „наследствен рак“ не е ново, нито непознато. Особено популярна стана темата преди няколко години, когато актрисата Анджелина Джоли сподели публично, че ще се подложи на операции за отстраняване на гърдите и яйчниците, защото е застрашена от развитието на рак в тези органи. Нейната майка умира от рак на гърдата на 56 години и това подтиква актрисата да направи генетични изследвания, които доказват, че тя е унаследила предразположеността към тази болест.

Самото раково заболяване не може да бъде унаследено. Въпреки това в поколението могат да се предадат генетични дефекти, които в голяма степен увеличават риска от развитие на рак. Приблизително 80% от жените с мутации в гените BRCA 1&2, например, развиват рак на гърдата на определен етап от живота си. 40% от жените, носещи мутация в гена BRCA1, и 11-17% от от жените, носещи мутация в гена BRCA2, пък развиват рак на яйчниците до 70-годишна възраст.

За щастие съвременните диагностични методи позволяват да се установи носителството на множество мутации, свързани с риска от рак, което позволява предприемането на навременни превантивни мерки. Генетичните изследвания са особено препоръчителни за хора, които имат фамилна история за определени ракови заболявания:

Повече от един член на семейството с еднаква диагноза (рак на гърда, яйчници, дебело черво).
Случаи на рак в ранна възраст (рак на дебело черво, рак на гърда, рак на яйчниците при пациенти преди навършени 40-45 г.)
Повече от един тип рак при член на семейството (пациентка с рак на гърдата и яйчниците, напр.)
Рак, засягащ повече от един орган 
Случаи на редки типове рак (рак на бъбреците, напр.)
Повече от един случай на рак при братя или сестри
Случай на рак, нетипичен за съответния пол (рак на гърдата при мъже)

При пациентите, за които се докаже носителство на генетични дефекти, свързани с повишен риск от развитие на рак, се предприемат специални мерки за превенция на заболяването. Те включват по-чести профилактични прегледи с цел ранна диагностика, здравословен начин на живот, превантивен медикаментозен прием или хирургически интервенции.

В България ГПСМП НМ Дженомикс предлага генетични изследвания за предразположеност към широка гама ракови заболявания с достъпност във всички градове на страната. Можете да получите обстойна безплатна консултация от специалисти в областта относно опциите за изследване и превенция на раковите заболявания.

Автор:
Антония Дюкенджива,
Биолог към ГПСМП НМ Дженомикс