Европейската комисия се готви да повтори заплахата си срещу Гърция за излизане от Шенген, ако страната не подобри контрола по границите си до май. Това се посочва в чернова на доклад на ЕК, цитиран от британския в. „Гардиън“.

Планът за действие на комисията е изготвен преди извънредната среща на ЕС и Турция на 7 март.

Гърция е под нарастващо напрежение да предаде управлението на своите граници на ЕС, тъй като се затруднява със справянето с големия брой мигранти на своя територия. Според последния план властите в ЕС ще проведат инспекция на гръцките граници в средата на април, за да преценят дали се упражнява адекватен контрол. Крайното решение за мястото на Гърция в Шенген трябва да бъде взето през май, посочва още „Гардиън“.

В доклада на комисията също така се призовава европейските държави да вдигнат своите вътрешни гранични контроли преди края на тази година, за да се спаси от разрушение „върховното постижение“ на Шенгенската зона за свободно пътуване. От септември 2015 г. осем държави от 26-членната Шенгенска зона върнаха граничните проверки.

Според черновата, видяна от „Гардиън“, тези контроли „поставят под въпрос правилното функциониране на зоната. „Време е държавите членки да се обединят в името на общия си интерес да защитят едно от върховите постижения на съюза“, се казва в черновата, която трябва да бъде публикувана днес.

Комисията иска държавите членки да вдигнат своите гранични контроли „колкото се може по-скоро“ като целевата дата е ноември 2016 г. Брюксел също така посочва, че е необходим засилен контрол по външните граници на ЕС, като се готви да повтори предупреждението си за излизане на Гърция от Шенген.

В доклада също така се потвърждава и намерението на ЕС да направи основен ремонт на правилата за даване на убежище. Според настоящите закони, известни като Дъблинската система, мигрантите трябва да подават молба за убежище в първата страна от ЕС, на чиято територия идват. Според източник от ЕС засега няма взето решение за заместници на Дъблинските споразумения.

В средата на март комисията ще представи списък от предложения за реформи на политиката за убежище на ЕС.

Отделно „Гардиън“ посочва, че комисарят по хуманитарните помощи на ЕС се очаква днес да обяви, че в рамките на три години съюзът ще похарчи 700 млн. евро за бежанците в Западните Балкани.

По-рано онлайн медията „Юрактив“ съобщи, че днес ще бъде приет нов план, целящ да осигури хуманитарна помощ за мигрантите, които се намират на територията на ЕС. Комисията ще предложи регулиране на даването на извънредна хуманитарна помощ в рамките на ЕС, променяйки обичайните правила, които предвиждат този вид помощ да се изпраща само в държави извън съюза.

Според текста на документа, видян от „Юрактив“, комисията изчислява, че ще бъдат необходими 700 млн. евро в рамките на следващите три години за справяне с хуманитарните нужди на Европа „най-вече в страните от ЕС по балканския маршрут“. През настоящата 2016 г. ще бъдат предоставени 300 млн. евро, а през следващите две години – 2017 г. и 2018 г., съответно по 200 млн. евро.