Министърът на икономиката Божидар Лукарски прогнозира, че цените на горива ще паднат, което ще направи по-сигурна икономическата среда, предаде БГНЕС.

Относно проверките на Комисията на защита на конкуренцията в момента Лукарски обясни, че тя вече е приключила. „Знаете тяхното становище. То вече не е процедура. Надявам се това, което се случва отдавна, да продължи да се случва и сега. Не само поради този факт, а най-вече поради факта, че на международните пазари цената продължава да пада”, каза министърът на икономиката.

Очаквам и съм сигурен, че цените на горива ще паднат, което ще направи по-сигурна икономическата среда, подчерта Лукарски. Той коментира, че кризата на гръцката граница все още не е приключила, за да се направи пълна оценка на щетите за нашата икономика. „Преди дни казах за тези 10 милиона, които бяхме направили тогава като разчет, тъй като все още тече кризата не сме направили окончателните разчети. Понеже ефектът е върху цялата икономика, ще търсим съответните процедури, включително и по съдебен ред по отношение на гръцката държава и на гръцките фермери”, увери министърът на икономиката.

От друга страна спрените наскоро обществени поръчки, според него, ще дадат по-голяма яснота и по-голяма прозрачност по отношение на предвидимостта и заради пълзящи недомлъвки и слухове, включително и информации в пресата, за яснотата и прозрачността на поръчките.

„Сигурен съм, че при провеждането на обществените поръчки им по новия Закон за обществените поръчки ще имаме много по-голяма сигурност и не бихме могли да говорим за несигурна икономическа среда-даже напротив”, коментира още Божидар Лукарски.