Компанията „Новатек”, чийто съсобственик и управляващ Леонид Михелсон беше обявен от „Форбс” за най-богатия руснак за 2015 година, поиска с писмо до руското Министерство на енергетиката разрешение да изнася природен газ за Европа, съобщава „Ведомости”. За целта частната компания иска да ползва и газопроводите на „Газпром експорт”, за да достави синьо гориво чрез своята компания в Швейцария Novatek Gaz & Power Gmbh на европейски държави. На първо място сред клиентите е германската EnBW, с която „Новатек” има дългосрочен договор.

От „Газпром” и Министерството на енергетиката отказват коментар по искането на компанията на Михелсон. Коментар отказа и представител на Владимир Путин, очевидно решението все още не е взето, но експерти смятат, че именно той ще определи съдмбата на искането.

И в момента „Новатек” доставя природен газ в Германия, но го купува от „Газпром” в хъбове в Европа. Ако получи разрешение, тя ще увеличи печалбите си, тъй като ще прибира цялата разлика от стойността на добивания газ и търговската му цена. Това обаче може да доведе до аналогични искания от „Лукойл” и „Роснефт” и тогава „Газпром” окончателно ще се раздели с монополното си положение на доставчик на руски природен газ в Европа.

Михелсон е смятан за приближен до Владимир Путин. Само за последната година той увеличи състоянието си по версията на „Форбс” с 2.7 до 14.4 милиарда долара и освен, че е най-богат в Русия е 60-ти в света.