Рекордните 376 кандидатури са предложени тази година за Нобелова награда, съобщи Нобеловият институт в Осло, цитиран от Франс прес. Предишният рекорд е от 2014 г., когато бяха предложени 278 кандидатури. Предполага се, че в списъка влизат разнообразни личности - от Доналд Тръмп през Едуард Сноудън до папата.

Това отразява факта, че живеем в свят с много конфликти, в който има и процеси, движещи се в по-положителна посока, заяви директорът на норвежкия Нобелов институт Олав Ньолстад.

Сред номинациите ще е и Българската църква. Тя е предложена за Нобелова награда за мир за цялостната си дейност, свързана със спасяването на българските евреи, обяви преди дни адвокат Моше Алони, председател на Комисията за приятелски отношения с България в Йерусалим, по време на срещата на премиера Бойко Борисов с българската общност в Израел.

Името на носителя на наградата ще стане известно на 7 октомври.

Носител на Нобел за мир за 2015 година бе Тунизийският квартет за национален диалог. Наградата бе присъдена "заради неговия решителен принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис в навечерието на Жасминовата революция през 2011 г".