Настроението ни през деня зависи и от позата, в която спим. Тя е тясно свързана с начина на живот и характера ни, пише Telegraph.

Над 50 процента от хората спят в поза "ембрион" - свити на една страна, с колене, прибрани към главата.

Тази позиция е характерна за хората, които често се тревожат - за тях сънят е своеобразна зона на комфорт след напрегнатия ден, смята Робърт Фипс, специалист, изследващ езика на тялото.

Хората, които спят свити, обикновено са добросъвестни и подредени, но имат склонност да се безпокоят излишно.

Друга популярна позиция е "пън" - с изпънато тяло и ръце, отпуснати край него. Хората, които спят така, са упорити и донякъде строги, отличават се с постоянство, но им липсва гъвкавост.

Една четвърт от участниците в проучването на Фипс  спят легнали настрани с протегнати напред ръце. Според него това са хора, които неотклонно преследват мечтите си и винаги са устремени към нещо.

Те могат да са много критични към себе си - очакват винаги отлични резултати и се отказват бързо, ако не ги постигнат. Съветът към тях е да разберат какво наистина искат и да не си губят времето с прищевки, които няма да им донесат удовлетворение.

Последната от най-често срещаните позиции е по корем, с ръце отстрани на главата - една от най-неудобните за сън. Хората, които спят така, прегръщат възглавницата, както корабокрушенец спасителната дъска.

Те често имат чувството, че животът "се случва покрай тях" и нямат контрол над това, което ще се случи през деня. Обикновено се събуждат напрегнати, с усещането, че трябва да се справят с проблеми и задачи, останали от предния ден.

Според Фепс те трябва да се стремят да се справят с нещата стъпка по стъпка, поемайки контрол над деня си, за да вземат живота си в ръце.