Шестима болни с доказан свински грип са приети в реанимация на благоевградската болница само за месец. Новината е потвърдена от началника на реанимация д-р Любомир Димитров. Същият вирусен щам А /H1N1/ е установен и при 7 от 16-те изследвани пациенти, насочени от лични лекари в Благоевград, съобщaват от дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионалната здравна инспекция в Пиринско, цитирани от Struma.bg.

Изследваните пациенти са от деца до 45-годишни.

40-годишен мъж от Благоевград е в критично състояние, с тежка пневмония. Tой е поставен на апаратна вентилация. При него е доказан свински грип, както и при 43-годишна жена от Разлог.

От приетите за интензивно лечение през изминалия месец при шестима от пациентите с тежка вирусна инфекция и настъпили усложнения е установен новият грип A /H1N1/, каза д-р Димитров.

Той потвърди, че има два смъртни случая, единият е известен стоматолог в Благоевград. И двамата са мъже, около 70-годишни, прехвърлени са в столицата с тежки усложнения от срив на имунната система, за съжаление при тях настъпил фаталният край.

63-годишен мъж от Благоевград с установен свински грип е прехвърлен вчера от реанимация във вътрешно отделение, след като състоянието му е стабилизирано. Излекувана е и 56-годишна жена от Разлог, която вече е у дома си.

 „По-сериозните случаи, постъпили за болнично лечение, са хора в активна работоспособна възраст, но със слаба имунна защита. Вирусът А /H1N1/ e нов и повечето хора нямат изграден имунитет, разпространява се от човек на човек. Заразата се предава лесно чрез инфектирани капчици, изхвърлени чрез кашлица или кихане, те се вдишват или се предават чрез ръце, които преди това са докосвали замърсени повърхности. Да носиш вируса на свинския грип не означава автоматично разболяване", посочва д-р Димитров.

"Вирусът не е смъртоносен, той е като един обичаен грип и не е нужно хората да изпадат в паника при споменаване на свинския грип, но не трябва и да се подценяват симпомите на висока температура, дразнеща кашлица, мускулни болки, обща отпадналост и други оплаквания. При поява на симптоми на остра вирусна инфекция е необходимо да се потърси консултация с лекар”, заключи д-р Димитров.

”Новият вирус се разпространява особено бързо сред младите хора на възраст от 10 до 45 години”, поясни директорът на РЗИ - Благоевград д-р Михаил Кметски. Той уточни, че тежестта на заболяването варира от много леки случаи до тежки, водещи до смърт.

„Пациенти, които са с доказан грип А /H1N1/, се възстановяват с антивирусно лечение, назначено от личния лекар, само при усложнение са необходими болнични грижи”, каза директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р Мончева. На всички болници в Благоевградска област са раздадени антивирусни препарати от здравната инспекция.