Авторитетното списание Forbes публикува своя 30-и списък на най-богатите хора в света. На Земята има общо 1810 милиардери, което е спад спрямо миналогодишния рекорд от 1826 милиардери. Общото им нетно състояние: 6,5 милиарда долара или с 570 млн. долара по-малко спрямо миналата година.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс все още държи короната. Китай е прибавил 70 нови лица с 10-цифрено състояние, но САЩ все още са първенци с 540 милиардери.

Вижте кои са най-младите милиардери в света:

  1. Александра Андресен

Възраст: 19 години

Нетно състояние: 1,2 милиарда долара

Източник на богатство: инвестиции

Националност: Норвегия

Александра Андресен, едва на 19-годишна възраст, е най-младият милиардер в света. Тя и сестра ѝ Катарина (на 20 години) се сдобиват със състоянието си, след като баща им Йохан Андресен прехвърля на всяка от тях по 42% от семейната инвестиционна компания Ferd. Фамилията е известна в Норвегия от повече от 100 години, основно с марката цигари Tiedemanns. През 2005 г. семейството продава дела си в бизнеса с тютюневи изделия на Skandinavisk Tobakskompagni за 480 милиона долара.

  1. Катарина Андресен

Възраст: 20 години

Нетно състояние: 1,2 милиарда долара

Източник на богатство: инвестиции

Националност: Норвегия

Катарина натрупва състоянието си, след като баща ѝ Йохан Андресен прехвърля на нея и сестра ѝ Александра Андресен по 42% от семейната инвестиционна компания Ferd.

  1. Густав Магнар Витзъ

Възраст: 22 години

Нетно състояние: 1,1 милиарда долара

Източник на богатство: рибовъдство

Националност: Норвегия      

Густав Магнар Витзъ притежава 47% от капитала на компанията за развъждане и отглеждане на риба Salmar ASA, но не и контрола върху нея, след като баща му му подарява всичките си акции от клас Б през 2013 г. Норвежкият производител на сьомга, който е и един от най-големите в целия свят, е открит от баща му, който също носи името Густав Витзъ, през 1991 г.

  1. Ивън Шпигел

Възраст: 25 години

Нетно състояние: 2,1 милиарда долара

Източник на богатство: Snapchat

Националност: САЩ

Приложението за изпращане на съобщения със снимки и клипчета Snapchat продължава да завладява все повече потребители и интерес от страна на инвеститори, откакто Ивън Шпигел и Боби Мърфи съосновават компанията през 2011 г. Близо 100 милиона души използват безплатното приложение всеки ден.

Шпигел, който е главен изпълнителен директор на Snapchat, израства в Лос Анджелис. Следва продуктов дизайн в Станфордския университет, където се запознава с Мърфи.

  1. Лудвиг Теодор Браун

Възраст: 26 години

Нетно състояние: 1,2 милиарда долара

Източник на богатство: медицинска техника

Националност: Германия

Той е най-малкият син на Лудвиг Георг Браун, който поема управлението над B. Braun Melsungen AG през 1977 г. Тогава компанията имала годишни продажби от едва 24 млн. долара. Браун я превърнал в един от най-големите производители на медицински продукти в света. Във фирмата работят 54 000 души в световен мащаб. През 2014 г. тя отчете приходи от около 5,4 млрд. долара. Бизнесът на B. Braun е разделен на четири сегмента: болнична помощ, производител на хирургически инструменти и устройства Aesculap, извънболничен пазар (продажба на медицински продукти на практикуващите лекари извън болниците) и Avitum, която предлага диализа и други технологии, свързани с лечение на кръвното налягане.