Децата, които са престъпили закона, вече ще се настаняват в приемни семейства. Това предвиждат промени в Закона за наказателното правосъдие за деца, по които Министерството на правосъдието все още работи.

Мярката ще се прилага само за деца с леки провинения, например просия, кражби, бягства от вкъщи или дома, в който са настанени.

"Вместо да бъде в ареста, абсолютно затворено от света, без контакти, без социална среда, това дете трябва да отиде в такова семейство, което е обучено за работа с деца с девиантно поведение", заяви зам.-министърът на правосъдието Виргиния Мичева-Русева в интервю за БНТ.

Настаняването в приемно семейство ще е една от новите мерки, които съдът може да наложи на невръстните нарушители. Сега най-тежката мярка е "задържане под стража". Останалите са надзор на родител, възпитател и на инспектор в детска педагогическа стая или възпитател от интернат.

Според промените на част от децата може да се приложи мярката "домашен арест" с електронно наблюдение.

"Когато семейството не е здраво и не могат да управляват добър надзор върху детето, то трябва да се изведе от това семейство", допълни още Русева. Тази мярка съществува и сега, но е разписана като "дете в риск".

При нея хлапетата се настаняват в приемни семейства или в специализирани институции. "За децата в конфликт със закона сега единствената алтернатива е да бъдат настанени в социално-педагогически интернат (СПИ) или възпитателно училище – интернат (ВУИ). Затова ние предлагаме разширяване на социалните услугите за тези деца", обясни пред "Монитор" директорът на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

В началото на януари омбудсманът Мая Манолова призова 6-те интерната да бъдат закрити заради множеството случаи на насилие над децата, настанени в тях. От Министерството на правосъдието са категорични, че възпитателните интернати няма да бъдат закрити.

Те обаче ще бъдат преструктурирани в по-малки звена, където ще се настаняват по 10 деца, а не както сега над 60.

Във ВУИ ще се настаняват хлапетата, извършили тежки престъпления. За тях обаче се предвижда мярката "задържане под стража" да се прилага за не повече от месец. Сега има деца, които остават в ареста 3 пъти по-дълго.