Близо две трети от организма ни се състои отвода, тя е най-същественото от хранителните вещества, нужни на организма. От какво количество вода се нуждаем ежедневно?
 
Имайки предвид способността на организма да регулира водното съдържание, както и индивидуалните различия относно оптималния прием, няма категоричен отговор колко точновода трябва да пие един или друг човек всеки ден. Най-доброто ръководство в този случай е естествената нужда на организма. 
 
Въпреки това, въпросът остава и също така има дезинформация по отношение на дневното количество, което да консумираме. 
 
Нужното количество вода за всеки отделенорганизъм се определя от различни фактори, сред които възраст, пол, както и аеробния фитнес. Това засяга съотношението между:
  • Чистата мускулна маса, която е около 73% вода.
  • Телесната маса на мазнините, която е около 10% вода. 
 
Водата е основна градивна съставка на живота – не само на човешкия. Когато сме в добро здравословно състояние, можем да оцелеем без вода в продължение на няколко дни.Дехидратирането на организма, заради болест, в комбинация с липса на консумация на вода, може да се окаже опасна сред по-уязвимите групи – децата и възрастните. 
Развили сме изключително ефективни физиологични механизми за поддържане на водния баланс в организма. Основните са жаждата, която ни „казва“ кога има нужда от прием на повече течности, и отделянето на урина, при което бъбреците регулират излишъка или дефицита наводата, която консумираме. Тя или попада в пикочния мехур или се задържа в кръвната плазма
 
Бъбреците също така регулират и баланса на електролити като калий и натрий в телесните течности. Те получават хормонални сигнали за съхраняване или освобождаване на вода в урината, като следват сигналите на мозъка, който следи промените в концентрацията на вещества в кръвта. 
 
Отговорът на мозъка към промените в плазмата също е частично отговорен за чувството на жажда, което ни „кара“ да посегнем към вода.