Тези дни мислех много защо се създаде това напрежение в цялата гилдия. И открих причината у себе си. Затова искам да изляза с лично обръщение - от мое име и от името на целия управителен съвет на Съюза на артистите. Искам да се извиня на всички колеги, които са се почувствали уплашени и притеснени, наранени или обидени от моето непремерено изказване в Смолян, което, като думи, извадени от контекста, звучи наистина стряскащо. Затова смятам, че е правилно, съвестта ми така го диктува, че трябва да се извиня на всички колеги и да ги уверя, че никой никога не е мислил, а и аз самият никога не съм мислил за това, че трябва да се закриват театри. Аз самият съм убеден, че цялата тази театрална система, създадена от толкова години в България, трябва да съществува, да продължи да съществува и да съществува в най-добрия си вид, така че да могат колегите да продължават да работят и да творят по места и по сцени.

По отношение на другото обвинение към мен държа да кажа, че никога не съм бил, не съм и никога няма да бъда партийно принадлежен към нито една партия. Досега съм показал с работата си и на председател, и на член на управителния съвет, че както още от времето на управлението на Симеон Сакскобургготски успяхме да повишим заплатите за първи път на всички, работещи в театралната система, така и в момента продължаваме да го правим - скоро подписахме споразумение с БАРОК за увеличаване на заплатите с 12% от 1 април. В този ред на мисли - аз не съм говорител на Министерство на културата, нямам и намерение да бъда. Има хора, които са оторизирани да говорят по методики, да разсъждават и да разработват методики - това са консултативният съвет към Министерството на културата и самото министерство. Ние се занимаваме със синдикална дейност и обвиненията, че не сме синдикална организация, са най-малкото нелогични. Ние сме творческо-синдикална организация.

Именно Съюзът на артистите е причината дефицитите на театрите да бъдат изчистени, защото ние водихме преговори с Министерството на културата да разсрочи тези дългове за 3 г. напред. Министерството на финансите отказа такъв вид разсрочване. Тогава убедихме Министерството на културата да поиска от държавата да осигури средства, за да може дълговете да се изчистят, защото театрите бяха сериозно заплашени заради тези дефицити, натрупвани с години. Не може колегите да не си получават заплатите.

От изявление на Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, пред сайта lovetheater.bg по повод исканата му оставка