Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов отрече причина за мистериозното си изчезване преди година да е била здравословен проблем. Той се появи за първи път на публично място, откакто се разигра сагата с потъването му вдън земя в края на 2014 година, за да свидетелства днес по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев, съобщава bTV.Сертов изчезна през декември 2014 година и беше обявен за издирване от МВР, търсиха го и в рамките на Шенгенската система. В началото на януари 2015 година бившият шеф на ДАНС се прибра, но и той, и семейството му се скриха от медиите.

Сертов и днес отказа да коментира странното си пътуване и факта, че беше издирван близо месец.

Разпитът му, както и на останалите свидетели, преминава при закрити врата. Причината е, че се обсъждат документи с гриф за секретност. „Казах ви, че няма да коментирам нищо”, лаконичен бе Петко Сертов пред медиите.

Делото срещу Станишев, което се гледа от Софийския градски съд, е по обвинение, че по време на мандата му като премиер е загубил седем секретни документа. Те му били предадени за съхранение от ДАНС.

По това дело свидетели са настоящият премиер Бойко Борисов, Петко Сертов и Алексей Петров. Срещу Алексей Петров имаше опит за покушение октомври 2015 година, известно време той беше съветник на ДАНС.