Руският външен министър Сергей Лавров призова за затваряне на границата на Сирия с Турция, за да се спре притока на провизии за терористи, включително и чрез хуманитарни конвои.

„Разбира се, нито при примирието, нито в процеса на политическо регулиране има място за терористи и екстремисти“, каза Лавров пред Съвета по човешки права на ООН в Женева.

„Прекъсването на външните доставки за терористите е много специална задача. За тази цел е важно да затворим сирийско-турската граница, тъй като през нея тези банди получават оръжия, в това число и чрез хуманитарни конвои“, каза Лавров.

Той също така посочи, че победа срещу фронта „Ал Нусра“ и други подобни организации е необходимо условие за осигуряване на правата на хората в Сирия и в региона.

Неговото изказване идва, след като в понеделник хуманитарни работници направиха първите доставки на помощи от началото на примирието в Сирия.

По време на по-ранна среща в Женева генералният секретар на ООН Бан Ки Мун благодари на руския външен министър за неговата „значителна роля в постигането на прогреса в Сирия“ с примирието. То обаче не важи за териториите, контролирани от групировката „Ислямска държава“ и свързаният с „Ал Кайда“ фронт „Ал Нусра“.