Няма искане за екстрадиция на един от биячите от Околовръстното шосе. “До вчера 17.00 часа такова искане от страна на украинските власти не е постъпвало”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Ако такова искане постъпи, то трябва да е в отдел “международен” във ВКП. Аз научих за него от новините. Гледах го, след което колегите ме информираха веднага, че такова искане няма. Няма и неофициално запитване от украинската страна.

“Наказателният процес ще си върви тук, с максимално бързи темпове. Моето мнение е, че всеки трябва да си получи заслуженото, независимо бил ли е или не в Украйна. В конкретния случай мен ме интересува какво е правил на Околовръстното”, заяви Цацаров.

За срещата на палестинска делегация Цацаров посочи, че на първо място трябва да е ясно, че пристигналата група е в контакт с Министерството на външните работи.

Тя не се състои от прокурори и следователи и не може да бъде от такива, т.е. не може да се очаква в никакъв случай съвместно разследване между българските и палестинските власти. Чрез МВнР, ако официални представители на пристигналата група на Палестина, желаят информация, то тя ще им бъде предоставена.

Вчера палестинските представители са имали съвместна среща със зам.-министъра на външните работи, ако са имали такова искане, то е поставено на него и ще бъде предадено и съответно ще осигурим такава среща, заяви Цацаров.

Според него разследването е стигнало до разпит на свидетели и се очаква заключение на съдебно -медицинска експертиза, тъй като аутопсията е извършена. Имало е искане за присъствие по време на аутопсията на дипломатическия представител на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух, но това искане не е отговаряло на българските закони, обясни Цацаров и посочи, че не му е било позволено да присъства. Главният прокурор допълни също, че ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат. Съдебно-медицинската експертиза трябва до ден два да бъде готова, каза той.

Аз не съм подозрителен човек. аз работя само с факти. Така Цацаров коментира и евентуалните политически амбиции на Лозан Панов. Да подозирам председателя на Върховния касационен съд, означава да не си разбирам функциите като главен прокурор. В същото време и той трябва да бъде сигурен, че нямам задръжки да казвам каквото мисля, включително и за него”, допълни той.