Всеизвестно е, че алкохолът вреди на черния дроб. Резултатите от ново китайско проучване показват, че не по-малко вредна за органа е и солта, съобщава Медикъл нюз тудей.Изобилието от сол в храненето се свързва с повишено кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, инсулти. Авторите на настоящото проучване от университета на Цзинан, Китай, предупреждават, че любимата на мнозина подправка допринася и за чернодробни увреждания както при възрастни, така и при ембриони в процес на развитие.

Китайските специалисти са изследвали потенциалния неблагоприятен ефект от солта върху органа на молекулярно ниво. За целта на проучването те са подложили възрастни мишки на изобилстваща от сол диета и са поставили пилешки ембриони в солена среда.

Изследователите са установили, че допълнителното количество натрий от солта е свързано с редица неблагоприятни чернодробни промени - клетки с необичайна форма, повишен процент на клетъчна смърт и намален процент на клетъчно делене, които допринасят за развитието на фиброза.

Специалистите са открили още, че третирането на увредените клетки с витамин С частично противодейства на неблагоприятния ефект от повишеното количество сол.