„Това, което видяхме вчера е нападение върху границата на суверена държава. Да хвърляш камъни по „Гранична полиция” е агресия. Тези хора се бият добре. Защо не се бият за своята родина, за своята демокрация? Тези деца ги оставиха 50 000 души в Унгария, без да се знае кои са родителите им и от коя държава са. Сега ги хрантути унгарската държава”, заяви за Нова телевизия бившият конституционен съдия Георги Марков.

Коментарът му бе по повод покачилото се напрежение на гръцко-македонската граница. Македонската полиция стреля със сълзотворен газ срещу бежанците, които щурмуваха и пробиха граничната ограда.

След като събориха част от огражденията, мигрантите започнаха да преминават. В създалата се суматоха двама души са припаднали и се е наложило да им бъде оказана медицинска помощ.

До момента не е ясно колко мигранти са преминали през оградата. Близо 8000 души, предимно от Сирия и Ирак, са блокирани на пункта "Идомени" от гръцката страна на границата.

„Какво чака Европа през 2016 година?”, попита бившият конституционен съдия и сам отговори: „Такива агресивни актове върху суверени държави, атентати и изнасилвания. Чакат ни крайно-дясни движения. И накрая, самоорганизиране на европейските граждани да се защитават. Кои са виновните – Европейската комисия и Ангела Меркел. Сегашната Европейска комисия съсипа европейския правен ред”.

„Този поток накрая ще бъде оставен да се щурка в Гърция и като не си защитим границата, ще дойдат тук в Сандански и ще се разхождат по бул. „Витоша” да ни късат гащите и сутиените на българките. Те друго не могат. Тези хора нямат не първите седем години, а първите 17 години от живота. Те не хвърлят хляба, хвърлят водата”, заключи Георги Марков.