В българския политически живот трудно може да се намери непротиворечива фигура и внезапно починалият рано в понеделник директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов не е изключение от тази тенденция.

Танов, един от "любимците" на премиера Бойко Борисов, бе критикуван от някои като "разпъващ чадъри" (над Михаил Михов, починалия шеф на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварната "Леденика", критика, отправена от Йордан Цонев), а повторното му назначение начело на агенцията от служебния министър на финансите Румен Порожанов бе наречено "гаф" (от Георги Първанов).

Роденият през 1958 г. в монтанското село Смоляновци Танов беше първото назначение на Симеон Дянков, след като той стана финансов министър през лятото на 2009 г. в първия кабинет на Бойко Борисов, и почти винаги получаваше високи оценки за работата си.

Още в края на 2010 г. се стигна до сериозни въпросителни около бъдещето на Танов начело на агенцията, след като бе разкрита принадлежността му към структурите на бившата Държавна сигурност. Малко преди Коледа заради агентурното си минало подадоха оставки министърът без портфейл Божидар Димитров и зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров.

"Ваньо Танов ще остане шеф на митниците, докато аз съм министър", каза тогава твърдо Дянков.

Защитавайки работата му, вицепремиерът влезе броени дни по-късно и в открит конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов. Това се случи след публикувани от в-к "Галерия" тайни записи на разговори между Дянков, заместника му Владислав Горанов и Ваньо Танов.

От цялата стенограма става ясно, че и Танов, и събеседниците му са наясно, че са подслушвани. Въпреки това напрежението по оста Дянков-Цветанов не бива прикривано в тези разговори от финансовия министър.

"Разбрах от Влади (заместник-министърът на финансите Владислав Горанов - бел. ред.)... какво сте си говорили, че Цветанов пак напъва за неговото си там, ама ние ще се поддържаме и пак ще бием. Премиерът е умен, за разлика от него (Цветан Цветанов - бел. ред.). Премиерът все пак знае какво е важно за всички и според мен ще се държи", казва пък Дянков в разговор с Танов.

В разговорите директорът на митниците разказва как МВР притиска митниците да не работят по определени фирми - "Била" (за фалшиви бандероли) и "Лукойл" (за тежко гориво).

На журналистически въпрос за отношенията му с Ваньо Танов, чиито разговори са били подслушвани, Цветанов отговори през януари 2011 г., че никога не са били по-различни от служебните, "които сме имали през всичките тези години".

По-рано обаче Танов разказа, че един от записаните разговори е след среща при премиера, която била "отвратителна", защото говорел само Цветанов и изнесъл "дълбоко неверни неща".

От други записи на разговори между Танов, финансовия министър Симеон Дянков, неговия заместник Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов става ясно, че министър-председателят настоява Агенция "Митници" да преустанови проверки срещу бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата. Само два месеца по-късно Михов бе открит мъртъв в хотела на Валентин Златев "РИУ Правец".

Но какво свърши Танов начело на Митниците?

След като Ваньо Танов оглави агенцията за първи път, той се захвана с голяма част от оперативната дейност, като същевременно централизира и много от процесите, които преди това се осъществяваха от митническите дирекции по места.

Първите четири години начело на митниците на Танов може да се запомнят с изискването всички производители и търговци на горива да инсталират устройства, с които да се следи какви количества зареждат и след това освобождават. Целта на тази наредба беше нелегалният внос и разпространението на горива да не могат да се осъществяват в лицензирани данъчни складове. Същият модел се приложи и спрямо производителите на алкохол.

Наредбата беше обжалвана пред Върховния административен съд от компаниите в двата бранша, но бе потвърдена от съда през 2010 г. Именно фактът, че тя не се изпълнява, стана причина Ваньо Танов да отнеме лицензите за данъчен склад на петролната рафинерия на "Лукойл – Нефтохим" и на терминала на компанията за обслужване на танкери "Нефтопристанище Росенец".

Това се случи за първи път през юли 2011 г., а през пролетта на 2012 г. отново бе отнет лицензът за данъчен склад, но този път на тръбопровода, собственост на търговската компания "Лукойл България".

Съдът не допусна и в двата казуса предварителното изпълнение на решенията, което накара Танов открито да обвини административния съд, че е заел страната на олигархията.

Генералът бе освободен от длъжност от финансовия министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов, след като Ваньо Танов бе постъпил в болница за повече от седмица. От правителството тогава отхвърляха възможността Танов да изчаква падане на правителството, докато се води в болнични, защото е на длъжност, която не му позволява защита по Кодекса на труда.

И едва няколко месеца по-късно (на 13 август 2014 г.) Танов бе върнат на поста си от служебния министър на финансите Румен Порожанов (в правителството "Близнашки"), заменяйки на поста тогавашния директор на агенцията Павел Тонев.

Малко по-късно той критикува силно предложеното сливане между Агенция "Митници" и НАП като "неудачно и несериозно, защото може да доведе до срив на приходите. При положение, че бюджет 2013 е провален, бюджет 2014 е провален, едно такова сливане, дори при идеални структури, ще доведе до абсолютен срив".

Въпреки някои успехи в събираемостта данните за приходите не са еднозначни. От годишния отчет на Агенция "Митници" за 2015 г. се вижда, че приходите ѝ са нараснали с над 7 на сто на годишна база. При всички косвени данъци ведомството е постигнало по-висока събираемост, както и при постъпленията от внос. Въпреки това обаче спадът в приходите от ДДС от внос е 7% спрямо 2014 г., докато преизпълнението е само при приходи от акцизи и мита.

Проблемът, с който екипът на Танов не се справи, е нелегалната търговия с цигари. Количествата, които държавата облага сега, са с над една трета по-ниски от потреблението през предкризисната 2008 г. В тази разлика влизат както свитото потребление, така и сивият сектор на цигари.

Ваньо Танов родом е от монтанското село Смоляновци, но завършва математическата гимназия в областния град и след това заминава да учи в университета в Русе. В селото, където има дори и музей, част от който посветен на Танов, го описват като скромен, тих и благ човек. Мнозина ме увериха, че Ваньо Танов е принципен и честен човек със собствено мнение и точно затова в музея има кът, посветен на него.

Иначе в свободното си време Танов се занимаваше с едно свое пословично още от 1998 г. хоби – пчеларството. Според декларацията му в Сметната палата кошерите му в село Нисово, където генералът има и недвижим имот, са на площ от 1,201 дка. Танов казваше приживе, че си почива истински само сред естествената тишина на „Русенски Лом“ - на пчелина.

За съжаление, Танов не дочака тази пролет, когато отново щеше да разбуди кошерите си.