"Имам чувството, че се опитват да ме убият, казва 55-годишния доктор Мазен ал Сауд в интервю пред в. "Ню Йорк таймс. Където и да отида, има бомбардировка."

Болницата в северния сирийски град Маарат ан Нуман, в която работи лекарят, бе срината до основи от въздушна бомбардировка миналата седмица. При атаката бяха убити 25 души, включително деветима от болничния персонал. Доктор Ал Сауд разказва, че бомбардировката е била двуетапна, т.е. мястото е било атакувано броени минути след първия удар според лекаря, за да унищожи спасителните екипи.

Първите бомби над болницата се изсипват в 9:02 сутринта на 15 февруари, минути след като идва дневната смяна работници, както и много пациенти. Вторият удар е едва 3 минути по-късно в 9:05. След като се събират спасителните екипи и започват да разчистват останките в търсене на оцелели, двойна атака в 9:45 и в 9:48 удря и тях. През същата сутрин е атакувана и болница в другия край на града, където е бил приет част от персонала от първата.

"Не знам как пилотът натиска бутона, за да атакува болница. Странно е, казва д-р Сауд. Как спи след това, как се храни? А после се връща и бомбардира тези, които помагат на пострадалите."

Три дена след инцидента правителствен хеликоптер пуска бомба над болница, работеща в сътрудничество с "Лекари без граници" в Гута, източно от столицата Дамаск. Един от докторите, не споменаващ името си от съображения за сигурност, разказва, че са привързвали ранените на улицата, използвайки светлината от мобилните си телефони. Шестима лекари в областта са загинали от началото на войната, разказва още той.

Само през последната година е имало 94 атаки на 67 болници, с които си сътрудничат "Лекари без граници". При тях са разрушени 12 от зданията, а 23-ма души от персонала загиват. През 2016-а срещу болници са извършени 17 атаки.


От сирийска и руска страна отричат да са били извършвани бомбардировки на здравни заведения. Но според организации като "Лекари за човешки права" 90% от 346-те атаки на болници от началото на войната, при които са загинали 705 души от медицинския персонал, са дело на сирийското правителство. От организацията обаче заявяват, че е имало атаки и от други групировки, част от които подкрепяни от Запада.

Според работещите в болниците атаките не са случайност, а са целенасочени и добре планирани.

От "Лекари без граници" заявяват, че нито могат, нито искат да обвиняват някого за атаките. Но от множеството данни, предоставяни от организации за медицинска помощ и други, следящи за спазването на човешките права, се вижда, че атаките в районите, контролирани от опозицията, са дело на сирийската правителствена армия и съюзника им Русия.

Атаки също така са документирани в райони, контролирани от "Ислямска държава", но те са дело на западната коалиция, водена от САЩ. През последните месеци американски самолети са атакували болница, сътрудничеща с "Лекари без граници" в Афганистан, а саудитски бомбардировачи са атакували такава болница в Йемен.

Според "Лекари без граници" така създалата се хуманитарна криза е резултат от провала на международната общност да наложи дори и минимален контрол над четири от петте члена на Съвета за сигурност на ООН, които извършват бомбардировки в Сирия – Русия, САЩ, Франция и Великобритания, като ги държи отговорни за действията им там.