Развитието на българското наказателно право не е приключило и днес, макар че основите му са били положени преди 120 г.Това заяви днес председателят на НС Цецка Цачева, която участва в научна конференция, посветена на 120 годишнината от приемането на наказателния закон у нас през 1896 г., предаде БГНЕС.

Във форума участие вземат още председателят на КС Борис Велчев, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, председателят на ВКС Лазар Панов, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, проф. Пламен Панайотов, ръководител на катедра „Наказателноправни науки” в Софийския университет, както и високопоставени гости от чужбина - от Германия, Швейцария и Турция.

Много или малко са 120 г. за развитието на наказателната наука и практика, както и за изграждане на капацитет, на култура за спазване на законите, запита Цачева. Отговорът не е кратък, нито лесен, но много от принципите, които са положени в началото на това законодателство са валидни и днес. Председателят на НС се спря на историческите корени на наказателното законодателство. Добре е да си припомним трудностите при приемането на наказателното законодателство в онези далечни години, защото такива имаме и днес при създаването на общоприемливо законодателство в наказателната политика, подчерта Цачева.

Може ли да си позволим декриминализираме някои престъпления, запита тя. Развитието на българското наказателно право не е приключило и днес, макар че основите му са били положени преди 120 г. Колкото и да е консервативно, то не може да се затвори в границите на една държава. Съвременните международни стандарти трябва да бъдат отразени в нашето законодателство- говоря за прането на пари, трафика на хора, тероризма и др. Тези престъпления поставят на изпитание 120 г. история на нашето право. Трябва извършителите на такива тежки престъпления да не избягват правосъдие, такава е препоръката и на ЕК.

Изкушение е да се говори за съдебна реформа, напоследък за нея говорят всички и колкото по-малко разбират, толкова по-шумно говорят за нея, посочи в словото си председателят на КС Борис Велчев. Не ми е удобно да попитам г-н Цацаров, но сигурно не е щастлив от бройката разкрити престъпления по високите етажи на властта. Такива престъпления се разкриват по медиите, в ТВ студията, но останалите случаи са много редки. Но и да разкрием престъплението не можем ефективно да му се противопоставим с действащия НК, констатира Велчев. В някои свои части той е безнадеждно остарял. Декриминализацията е изход, народът би реагирал недобре на това, но ние затова сме на тези постове, за да се вземат подобни решения, подчерта председателят на КС.

Когато видим традициите си, тогава се чувстваме по-сигурни, че можем да се справим с много неща , а законодателството е необходимо да се промени в тази толкова важна област ,заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Убедена съм, че ни е необходим нов НК, който да допринесе за по-доброто правораздаване и да отрази модерното разбиране за тази материя, каза тя. Извън класическите престъпления има и съвършено нови, като едно от тях е тероризмът. Давам си сметка, че организираща сила ще бъде работата по нов кодекс. Очакванията на голяма част от обществото са, че колкото по-тежки са наказанията, толкова по-справедливи са те, призна Кунева. Но за нас е необходим силен политически ангажимент, за да се обясни какво стои зад всяка идея, особено, когато тя не е популярна, но когато се знае, че тя ще донесе полза на държавата.

Смятам, че не трябва да се страхуваме, подчерта тя. И посочи, че у нас разполагаме с опит, обмен на идеи и експертиза, за да се пристъпи към тези промени. Национални задачи като тази не може да стават жертва на политическата конюнктура, не бива да допускаме подобна грешка днес, предупреди Кунева.

Смятам, че въпросът с юридическото образование е задача на задачите, особено , когато става дума за правораздаване. Нашият живот ще продължава да бъде правно-организиран, силно подкрепям реформата на юридическото образование, подчерта вицепремиерът.

Струва ми се, че именно заради членството на България в ЕС, принципите на наказателното ни законодателство не само ще бъдат запазени, но и обогатени, посочи председателят на ВКС Лазар Панов. Но фактът, че сме под мониторинг в тази област означава, че не сме се справили добре. Той спомена за неспособността на политическия елит да се справи в тази област. Както и коментира някои мнения, че наказателното право не било от компетентността на ЕС, а на националните законодателства. Ако влезем в спиралата на прехвърляне на отговорността между съд и прокуратура със сигурност ще се наложи въвеждането на съдебен борд, предупреди Панов. Съдебната система е национална, съдиите са арбитри. Проблемът, обаче, е че няма у нас нито един осъден по знакови дела. Днес ще ви призная, че не знам как се определя кои са знакови дела. Днес вече се говори за отделянето на България от Румъния в контекста на наблюдателите от Брюксел, подчерта Панов със съжаление. А историята с конституционните промени стана като в един известен виц, посочи той. След тяхното гласуване се засили политическото влияние в съдийската колегия и не бяха осъществени реформи в необходимия размер. Мониторингът на България продължава именно, защото нямаме напредък в наказателното производство. Трябва да спрем да се самоунижаваме, време е да покажем на българското общество, както и в ЕС, че можем сами , със собствени сили да се справим с проблемите, заключи Панов.

В тази зала има хора, към които изпитвам респект не само като към мои колеги, но и като към преподаватели, заяви по време на конференцията главният прокурор Сотир Цацаров. Може би, би следвало да кажем ,че винаги, когато измененията в наказателните закони са били правени на парче, под натиска на конюнктурата, без нормалното участие на научната мисъл, плодът е бил несъответен на това, което Константин Стоилов е поставил като изисквания в основата на наказателните закони. Важно е да преборим конюнктурата, но и да отговорим на обществените очаквания за наказателния закон. А обществените очаквания са за тежко законодателство, констатира Цацаров. Това ,което трябва да стане като промяна е със задължителното участие на работещите в системата и на научната мисъл, допълни той.

Трябва да спрем с това изкуствено противопоставяне на истината и трябва всеки да си носи отговорностите, да спрем с вредната теза за неможещата прокуратура и всезнаещия съд, който се намира някъде във висините, отбеляза Цацаров. Но аз никога няма да хвърля камък по съдия, допълни той. Съдебната реформа е комплекс от мерки, и не се състои в брой на членове в един орган. В нашата сфера решава практиката, съда и хората, които умеят да мислят и към които обществото има доверие, не искам да кажа, че съм между тях, подчерта той.

Цацаров говори и за разработките за корупция във висшите етажи на властта. И даде пример, че главна дирекция БОП няма нито една разработка за това. Най-високото ниво, до което се е стигнало е до председател на агенция,уточни главният прокурор. Но убеждението, че прокуратурата е една библиотека , където има папки, папки и главният прокурор ги натиска да не влязат в съда, е невярно, категоричен бе той. Българската прокуратура не трябва да се превръща в политически играч. На всички, които дават Румъния за пример, препоръчвам да прочетат доклада за тази страна за корупцията по средните и по-ниски етажи. Имам по-голямо доверие днес на тези, които правят наука в тази зала, отколкото на тези, които изготвят докладите в Брюксел по механизма за проверка, каза Цацаров. И се извини предварително за еретичното си мнение като каза: моето убеждение е,че механизмът за проверка от Брюксел не е полезен за България- той дава само оценки, които подхранват политически борби у нас.