На 27 февруари 2016 г. точно в 12,00 местно време, за десета поредна година в центъра на Чикаго, пред кметството на града на Дейли Плаза, прозвуча българският химн и българският трибагреник се развя между небостъргачите. Така българите в мегаполиса отбелязаха 138-та годишнина от Освобождението на България, пише eurochicago.com.

Вече от няколко години празникът се провежда в почивен ден, което дава възможност на повече сънародници да присъстват. Гостоприемните домакини разрешиха събитието да се проведе в самата сграда на кметството. Празникът събра много деца и възрастни от всички краища на града. Учениците от българските училища и техните родители бяха превозени с автобуси до центъра, осигурени от главния спонсор на събитието.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира отпреди 56 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с градоначалника Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско владичество. Впечатлен от историята на народа ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за Български ден в Чикаго. Тази Прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти март да се издига българското знаме. Този ритуал се повтаря няколко години, но по-късно, вероятно след смъртта на градоначалника, е забравен.
 

Традицията бе възстановена преди 10 години, когато бе създадено българско генерално консулство тук.

На тазгодишното честване на Българския ден в Чикаго бяха прочетени тържествени поздравителни писма от кмета на града Рам Емануел и от Лиса Мадиган, главен прокурор на щата Илинойс.

Слово държа генералният консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов. Той поздрави всички събрали се и благодари специално на Александър Дърводелски, който вероятно е последният останал жив български емигрант от тези, които са се обърнали преди 56 години, в далечната 1960-та, до тогавашния кмет на града Ричард Дейли.

„На този празник ние поглеждаме назад във времето. Виждаме героичните усилия, които нашите предци са положили за постигането на свободата и независимостта на България. Ние винаги ще имаме своите изпитания и ние винаги, стъпвайки на раменете на нашите предци, стъпвайки на усилията и родолюбивите действия на групата с г-н Дърводелски, ще продължаваме напред. В днешния свят едно от изпитанията, които българската нация среща, е да осигури близка ръка, помощ, разбиране и връзка с всеки един български гражданин, където и да е той по света. Едно от сериозните изпитания, с които се сблъскваме днес, е да осигурим на всяко българско дете, независимо къде се намира по света, българска читанка и достъп до българската азбука – за да се знае, да се помни и да се говори красивият български език, за да се помни и да се знае българската история. Благодаря ви за това, че полагате неимоверни усилия да съхранявате българския дух. Чест за мене е да съм сред вас“ – каза г-н Стоилов в своето приветствено слово, прекъсван на моменти от аплодисментите на събралите се.

Тържественият концерт по случай българския Национален празник започна с изпълнение на детски хор при „Малко българско училище”. Прозвучаха „Къде си вярна ти, любов народна“ на Чинтулов, „Топчето пукна“, посветена на Априлското въстание, „Де е България“.

Представителен състав „Малката Верея“ изигра Варненски танц, а детска формация „Хорце” – „Фолклорни игри”.

Ученици от училище „Джон Атанасов“ изпяха „Откъснатите цветя на България“ – песен, превърнала се в химн на българските емигрантски деца. Тя е по музика Виктор Велинов, текст – Виктор и Кристина Велинови, и по рок-версията на Вазовото „Аз съм българче” на група „Епизод”.

Габриела Пишманова от училище „Света София” поздрави присъстващите с „Българио“ на Дамян Дамянов. Христо Видински и Кристиян Георгиев рецитираха „Новото гробище на Сливница“ на Вазов. Калоян Сталев изпълни „Жив е Левски“ на Лъчезар Станчев. Прозвуча и един от най-обичаните български маршове – „Тих бял Дунав се вълнува”.

Самуил Логсдон и Анна Логсдон от Български учебен център „Знание” рецитираха одата на Вазов „Опълченците на Шипка” и изпяха песента „Боят настава”, която също е по текст на Вазов.

Ели Грънчаров от Ново Българско Училище в Нейпървил рецитира „Родино, мила” на Георги Веселинов, а Нели Чолакова – композиция по стихове на Дамян Дамянов „Майка”.

Българско училище „Нов Живот“ се представи с „Молитва за България“ – танц и рецитация. Християна Кирова изпя „Хубава си моя горо“ , една от другите вечни български песни, по текст на Любен Каравелов. Прозвуча и неформалният химн на всички българи, живеещи далеч от родината – „Я кажи ми, облаче ле бяло“, в изпълнение на Емили Анджелу.

Йоанна Смилкова от българско училище „Патиланско царство” изпълни посветената на Райна княгиня песен „Кой уши байрака”.

Със свои изпълнения се представиха танцовите състави „Хоро“ и „Верея“. Изви се традиционното за всяко честване на 3-ти март в Чикаго българско хоро.

В самия край на честването бе спазена традицията и от името на Eurochicago.com пред всички събрали се бе обявен резултатът от годишния ни конкурс „Българско събитие на годината в САЩ ‘2015″. Юбилейният 50-ти пролетен фестивал за музика и танци „Балкански игре“ бе обявен за най-значителното и в случая дори историческо събитие. Негови организатори са българката Галя и китаецът Джон.