Италианският композитор Енио Мориконе, който написа музиката за филма на Куентин Тарантино "Омразната осморка", получи "Оскар" за работата си.

Режисьорът Куентин Тарантино и продуцентът Харви Уейнстейн, които са малка част от големите имена в киното, работили с Мориконе.

Саундтракът на последния филм на Тарантино, уестърнът „Омразната осморка”, е дело именно на 87-годишния италиански виртуоз.

През тази година Мориконе вече взе статуетките БАФТА и „Златен глобус” за работата си по филма.

За дългогодишната си кариера италианецът вече има почетен „Оскар”, седем пъти е номиниран за златната статуетка, три пъти е печелил „Златен глобус”, пет пъти „БАФТА” заедно с още множество музикални и филмови награди. Тези дни композиторът получи и звезда на холивудската "Алея на славата".

Той е познат с работата си по ленти на легендарните режисьори Серджо Леоне, Пиер Паоло Пазолини, Бернардо Бертолучи, Брайън Де Палма, Роман Полански, Оливър Стоун и Педро Алмодовар.

Някои от най-популярните му филмови композиции са тези за уестърните от „доларовата” трилогия на Леоне, „Ново Кино Парадизо” на Торнаторе, „Недосегаемите”, „Имало едно време в Америка” и други.