Поведението на комисията на конкуренцията може да отдадем на предстоящата смяна на цялата комисия или част от нея, както и на желанието хората, които в момента работят, да се харесат в последния момент на управляващото мнозинство. Това каза пред БНР Емил Димитров-Ревизоро – заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и член на Комисията по правни въпроси.

Според него ведомствените бензиностанции и осем от пристанищата в страната продължават да бъдат неконтролирани за начина на доставка на горива от чужбина:

„От година и половина съм в парламента. Още на втория месец им показах заснети албуми, на които има осем пристанища с кораби, заснети в реално време, как разтоварват горива без абсолютно никакъв контрол. Не казвам тези горива по какви цени са придобити, а да не говорим откъдето и са дошли, защото са възможни всякакви трактовки”, каза депутатът.

„В следващия момент виждате как ведомствените бензиностанции продават поголовно без да се отчитат и без всякакви измерителни уреди огромни количества горива, които няма откъде да са дошли. Виждаме, че вече и се появяват бензиностанции, които продават на изключително ниски цени, защото те били много така благоразположени към хората. Но от коя рафинерия? Да посочат!”, настоя той.

„Държавата вложи огромен ресурс, а бизнесът огромни инвестиции, за да направи складове и да сложи измерителни уреди. Обаче десетки митнически складове нямат уреди, осем пристанища нямат контрол. Сега искаме и да отворим сухоземните граници, за да минават цистерни. Огромна заплаха за бюджета е тази комисия да продължава да работи по начина, по който работи, тоест да не контролира, а да се спасява. Огромна заплаха за бюджета е да се отворят границите и да може с декларирано от чужбина да се влиза в България, защото контролната ни система не е в състояние и в момента да обхване морските граници и танкерите, митническите складове, а какво остава и сухоземните граници”, коментира Димитров.

Според депутата, ако на Балканския полуостров има рафинерия, която действително продава по-евтино и позволява и по бензиностанциите у нас да се продава на по-ниски цени, би трябвало да се разпореди на всички държавни ведомства да купуват от нея. „Който мине под тия цени, или се занимава с контрабанда или се занимава с нещо друго, може би и политика, но то няма нищо общо с бизнеса. Ако има евтина рафинерия, моля ви, кажете я в ефир и от утре всички да пазаруваме от нея", призова той.

Емил Димитров коментира, че поведението на бизнесмена Веселин Марешки е продиктувано от политически мотиви. „Желанието за политически живот е решило да намали надценката, но аз се надявам да докаже и коя е рафинерията, за да може цяла България да купува евтини горива”, заяви той.