Турският президент Реджеп Ердоган заяви , че не се отнася с уважение към решението на Конституционния съд, което позволи освобождаването на двама хвърлени в затвора журналисти, предаде АФП.

Не съм в състояние да одобря това решение. Казвам го съвсем ясно: не се отнасям с уважение към него, подчерта Ердоган на пресконференция преди заминаването си на обиколка в Западна Африка.

Джан Дюндар, главен редактор на опозиционния всекидневник „Джумхуриет“, и Ердем Гюл, ръководител на кореспондентския пункт в Анкара, бяха освободени в петък след повече от 90 дни задържане под стража. Конституционният съд сметна, че правата им са били нарушени. Те ще бъдат съдени от 25 март.

Твърдо вярвам в защитата на свобода на словото. Но не вярвам, че свободата на словото може да бъде използвана за атакуване на страната по прикрит начин. Тук не става дума за свобода на словото, а за шпионска афера, заяви президентът. Никъде по света няма неограничена свобода на печата, добави той.

Дюдар и Гюл, които са яростни противници на ислямско-консервативния режим в Турция, са обвинени в шпионаж, разкриване на държавни тайни и опит за преврат.

Причината е публикуването през май м.г. на статия и видеоматериал за засичането през януари 2014 г. от турски жандармеристи на камиони на турските тайни служби (MIT), транспортиращи оръжие, предназначено за ислямистките бунтовници в Сирия.

Статията, излязла дни преди парламентарните избори през юни 2015, предизвика гнева на турския президент, чието правителство категорично отрича да подкрепя ислямистките групи, враждуващи със сирийския президент Башар Асад, макар да настоява още от началото на войната в Сирия той да напусне властта.

Властите тогава заявиха, че засеченият конвой е съдържал помощ за турски говорещите жители на Сирия.
Държавният глава лично внесе жалба срещу журналистите и се зарече те скъпо да си платят. Прокуратурата в Истанбул поиска за двамата доживотен затвор.

Затварянето на Дюндар и Гюл предизвика протести в Турция и зад границата. Правозащитни НПО и журналистически сдружения остро критикуват режима, че упражнява все по-голям натиск върху медиите и го обвиняват, че иска да застави независимия печат да замълчи.

Репортери без граници нареждат Турция на 149 място от 180 в световната класация по свобода на печата.