Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански.

„Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството.

В РБ помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство - аз или ГЕРБ да ги арбитрираме, което не е наша работа. Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше нито ни ще станем любими на другите партии, нито те на нас, но ние се опитахме с колегата Цветанов, аз, правителството и парламентът да търсим някакъв баланс, да има някаква стабилност и най-вече да можем да си приключим финансовата година, защото помните ние заварихме спрени европейските фондове, а сроковете изтичаха”, заяви Борисов.

„Ако беше пропаднал изборът на Меглена Кунева, тя щеше да подаде оставка и да падне правителството. РБ осигури 13 гласа. Не знам дали има партия,която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, коментира министър-председателят.

Борисов припомни, че в последните дни на 2015 г. на Северната тангента в София се е асфалтирало и са поставяни мантинели, за да можем да оправим фактурите и от Брюксел да ни дадат парите, тъй като в противен случай е трябвало да ги връщаме. По думите му всички усилия са си заслужавали, тъй като имаме 98-99% усвояемост на еврофондовете. „Над 7 млрд. лв. сме разплатили миналата година на български фирми, граждани, организации . 3 млрд. лв. са повече спестяванията в банките за миналата година, 2,850 млрд. лв . сме събрали повече от битката с контрабандата със звеното „Антиконтрабанда ”, отбеляза премиерът. 

Той посочи, че през януари имаме 950 млн.лв. събрани повече средства от борбата с контрабандата в сравнение с януари 2015 г. „За февруари към миналата седмица бяха 350 млн.лв. Затова ние си позволихме нещо, което го нямаше в програмите - за всяка Коледа и Великден и до този момент сме дали над 200 млн.лв. насъбрани от контрабандистите за нашите майки и бащи, баби и дядовци – за пенсионерите, извън това, което е заложено в бюджета”, посочи Бойко Борисов.