Днес се навършват 30 г. от убийството на бившия шведски министър-председател Улоф Палме. В цялата Швеция са организирани възпоменателни семинари и конференции, а гробът на изтъкнатия политик е затрупан от цветя.

На 28 февруари 1986 г. Улоф Палме със съпругата си Лисбет се връщат без охрана късно вечерта от кино. На една от централните улици на Стокхолм покрай тях минава мъж и стреля два пъти в главата на премиера.

Досега убиецът не е открит. За 30 г. 133 души са признали, че са застреляни бившия премиер, но всички те след разследване са изключени от кръга на заподозрените.

Двата изстрела преди 30 г. са една от най-големите загадки на съвременна Швеция. Засега следствието не разполага с разработки за конкретни заподозрени и според полицията работата по разкриването може да продължи безкрайно. През 2010 г. по решение на шведското правителство срокът за давност за този род престъпления бе отменен.

Не е тайна, че нямаме конкретен заподозрян. Загадката още не е решена. Нашата цел е да намерим отговора – заяви прокурорът Керстин Скарп.

През последните години разследващите органи отново са проверили редица технически улики, намерени на местопрестъплението, анализирали са стари показания на очевидци. Според следователите всяка година постъпват по около сто нови свидетелски показания. Всички те се проверяват. По това дело вече са разпитани над 10 000 души.

Разходите, свързани със следствието по делото за убийството на Улоф Палме, се оценяват на 550 милиона крони (приблизително 58 милиона евро).

Шведите в мнозинството си – 91% - не вярват, че престъплението въобще някога ще бъде разкрито.

Много частни детективи в страната правят собствени разследвания на убийството на бившия шведски премиер. Една от най-популярните версии е, че Палме уж бил застрелян от бивш полицай, затова служителите на реда от самото начало замитали следите, прикривайки колега.