Непрекъснато сме заливани от статистики и доказателства, че българите са особено добри в леглото. Например последни проучвания сочат, че сме на четвърто място в света по честота на половите контакти, което ще рече 127 контакта годишно на глава от населението. Особено натрапчиви са твърденият, че нередовният секс води до депресия, агресивно поведение, болестен работохолизъм.Само че ние българите не пропускаме да отбележим факта, че не спадаме към тези, които страдат от липса на секс. Напротив – не спираме да изтъкваме колко сексуално мощни сме и да измерваме заслугите си според това колко често правим секс и колко бройки имаме. Странно, но в западните страни сексът не е толкова значим мерител на успехи и заслуги, отбелязва Розали.ком.

Причината?

Народопсихолозите твърдят, че причината българите (най-вече мъжете) да се борят за сексуална мощ се корени в историята ни. Векове наред, потискан психически и физически, българинът не е успял да развие в себе си качества като галантност, ухажване, кавалерство. Сексът е възприеман като нещо първобитно, потайно и лишено от естетика. Свободните народи са надраснали примитивността на сексуалния акт и са открили красотата на еротиката още преди векове.
За съжаление днес все още носим наследството на „сексуалната ни свитост“ и консервативност. За много българи сексът не е преживяване на интимен момент с партньора, а „свършване на оная работа“, „трескане“, „изчукване“, „отчитане“ и други подобни „синоними“, които ярко показват реалното отношение към секса. Още по-странен е фактът, че голямата бройка партньори е нещо похвално и белег на превъзходство. Не само за мъжете, но вече и за много жени, които се изтъкват пред приятелките си колко повече неща са пробвали и с колко повече партньора са си легнали.

Няма защо да се лъжем, че самоувереността ни, че имаме нещо по-така в гените, е вярна. Истината е, че българинът прави секс, но двойно повече говори за това и се самоизтъква. Това, за съжаление, е белег на комплекси, които се наслагват през годините. Човек е потиснат, че не е достатъчно социално и финансово стабилен, което от своя страна го кара да търси нещо, в което може да превъзхожда другите и да се изтъкне. Тук на помощ „се притича“ сексът, който лесно, приятно и бързо ни трупа точков актив пред останалите.

Вместо да разчитаме на лъжливи оценки, по-добре да преценим нещата реално. Да, българите сме сексуално активни и изследванията сочат, че ставаме все по-изобретателни на тази тема. Само че ни липсва финес и галантност, които определено имат западните народи в сексуалните си навици. Това до някъде се дължи на балканския синдром, който владее голяма част от населението. Поради грешно сексуално поведение и схващане на секса по твърде първобитен начин, много двойки са застигнати от неудовлетвореност в сексуалния си живот. Част от българските мъже се доказват кой е „по-по-най“, вместо да се отдадат на красотата на еротичния момент. Това важи и за голяма част от жените.