От нас някаква директна атака срещу Местан и неговите хора няма. Това каза съпредседателят на ДПС Рушен Риза в предаването „Събуди се” по Нова телевизия. Рушен Риза коментира думите на Лютви Местан, че 26-те години ДПС са агония на демокрацията в пипалата на наместниците в технологията на задкулисието. Той заяви, че Местан е майстор на думичките. „Може да си играе с тях както си иска. За мен са само думи. Той до преди два месеца говореше точно обратното за идеята и каузата на ДПС”, каза Риза.

„Нищо не сме казали още за Местан. Той сам си избра пътя. Нека да видим по делата какво ще направи”, добави той. Рушен Риза бе категоричен, че от ДПС няма директна атака срещу Местан и неговите хора. „Изчакваме да видим неговите послания и какво смята да прави, с кого смята да го прави. В свободна държава живеем и могат да се правят внушения. Ние сме много внимателни в изказа си. Мъчим се да не отговаряме на провокациите. Все пак трябва да дадем някакъв отговор на всички тези обвинения на Местан и хората срещу нас. Атаката срещу Местан е медийна атака, мнение на журналисти”, посочи Рушен Риза.

„Помня в зората на демокрацията, когато стартира ДПС, на 4 февруари 90-та година и имахме съвсем чисти идеи, да си възстановим имената, да си възстановим свободното говорене - майчиния език. Тогава Местан беше в СДС, и наричаше ДПС етническа партия. След това 19 години в ДПС, сега нова политическа партия прави. Това достатъчно трябва да говори на нашите избиратели”, добави Рушен Риза.

Той отрече, твърденията, че Турция се меси във вътрешната политика на страната. "Не бих казал, че Анкара се меси директно във вътрешните работи на България. Изселническите организации са зависими от турската държава", посочи Риза. 

Той коментира и първата среща на бившето ръководство на ДПС с турския премиер Ердоган. „Срещата премина с добронамерен тон и с пожелание за съвместна работа”, каза той. Рушен Риза определи срещата като опознавателна. „Имахме прекъснати взаимоотношения с правителството на Турция, за нас тази среща беше важна. Бях там в качеството на заместник-председател на партията. Много внушения е модерно да се правят по медиите. Търсехме такава среща. Доволен съм, че я осъществихме. През всичките години сме искали да имаме добри отношения с Турция.

Ние имаме сантимент към Турция и е нормално да желаем да имаме добри отношения с нея”, каза той. Във връзка със забранителните списъците с имената на членове на ДПС сред които почетния председател на партията Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, на които се забранява да посещават Турция Риза заяви:. „За този списък знам, доколкото съм чел по медиите. Тази седмица наш колега пътува до Турция. Нямаше проблеми.