Съществува мит, че хилавото телосложение е еталон за здраве и красота. Безспорно слабите имат по-малки шансове да се сдобият със захарен диабет, атеросклероза и хипертония. Но има заболявания, които поразяват хората с пищни тела доста по-рядко.


1. Ревматоиден артрит

Ревматоиднит артрит е системно заболяване, причините за което днес все още не са изучени докрай. Той се проявява с болки и отоци на ставите, тяхната деформация и постепенната загуба на двигателни функции. Освен с пораженея на костно-мускулната система, артритът е съпроводен от слабост, умора, анемия, повишена температура, загуба на апетит, депресия и други астенични симптоми. Изследвания на шведски учени от Университета „Лунд” са показали, че ревматоидният артрит се развива при хора с висок ИТМ на 63% по-рядко отколкото при слабите. Тази прогноза е особено утешителна за мъжете, при които мазнините се складират в областта на корема (абдоминален тип затлъстяване).


2. Остеопороза

Остеопорозата е метаболитно заболяване на скелета, характеризиращо се с понижаване на плътността на костите, повишенатта им крехкост и висок риск от счупвания. Известно е, че фактори, които провокират тази патология са:

- крехко телосложение;
- ниско тегло (жени – до 50-56 кг; мъже – до 70 кг);
- висок ръст (жени – над 172 см; мъже – над 183 см);
- по-голяма възраст; 
- непоносимост към лактоза.


3. Старческо слабоумие

До неочаквани изводи е стигнало изследване на британския учен Наваба Куизбаша: пълните хора страдат с 18% по-рядко от старческо слабоумие. Професорът е събрал данни за 2 милиона души на възраст над 55 години. Колкото по-висок е бил техния ИТМ, толкова по-малък риск е имало от дифицит на витамини E и D, защитаващи нашия мозък развитието на деменция.

 
4. Забавена регенерация на клетките

Учени от университета на Чикаго са открили, че мастните отлагания способстват за бързата регенерация на клетките, което значи, че раните, драскотините и натъртванията при пълните хора зарастват по-добре. Мазнините също така защитават вътрешните органи, задържат в организма топлината и енергията, необходими за борбата с възпалителните заболявания и по-скорошното оздравяване.


5. Преждевременна еакулация

Тази новина навярно ще зарадва мъжете: излишните килограми повишават издържливостта в кревата. Това става заради производството и натрупването в мастната тъкан на естрадиол – хормон от групата на естрогените. Именно той отговаря за понижаване на чувствителността и увеличаване на продължителността на половия акт средно със 7 минути. Същевременно именно той е виновен и за формирането у мъжете на фигура от женски тип гинекомастия. Затова от две злини тук се налага да бъде избрана по-малката.