Консумацията на изобилие от плодове и зеленчуци, богати на флавоноиди, може да помогне на хората да ограничат наддаването на тегло с напредването на възрастта, пише vesti.bg, като цитира агенция Ройтерс, която се позовава на резултатите от американско проучване.
Повечето растения съдържат различни флавоноиди в променливи концентрации. Някои учени вярват, че въпросните естествени съединения имат
антиоксидантни и противовъзпалителни свойства,

с които се обясняват част от ползите за здравето от плодовете и зеленчуците.

„Установихме, че повишеният прием на ябълки, дребни безкостилкови плодове и грозде е свързан с натрупване на по-малко излишно тегло, както и че въпросните продукти са богат източник на някои видове флавоноиди“, казва Моника Бертоя, ръководителката на изследователския екип от Колежа по обществено здравеопазване към Харвардския университет.

Не всички видове флавоноиди обаче са свързани с ограничено натрупване на тегло,
отбелязват изследователите
.
„Целта на настоящото проучване беше да определим кои плодове и зеленчуци са най-добри за поддържане на теглото. Така можем да внесем по-голяма яснота в хранителните препоръки, според които трябва да консумираме повече плодове и зеленчуци, но не изясняват кои продукти са по-добри от други за предпазване от затлъстяване“, допълва Бертоя.

За да проучат връзката между теглото и флавоноидите, специалистите са
анализирали данни за около 124 000 здравни служители в САЩ,
събрани в периода между 1986 и 2011 г. Изследователите не са взели предвид информацията за хора с хронични заболявания и страдащи от затлъстяване в началото на проучването.

Участниците на всеки две години са съобщавали теглото си, а на всеки четири години са попълвали въпросници за хранителните си навици. Изследователите са използвали и данни за съдържанието на флавоноиди в определени плодове и зеленчуци, за да изчислят какви количества от полезните вещества са приемали участниците.

На базата на всички сведения специалистите са установили, че хората, които приемат по-високо от средното количество флавоноиди, наддават по-малко от останалите.

Като най-ефикасни за контрол над теглото
експертите препоръчват богатите на флавоноиди ябълки, круши, дребни безкостилкови плодове и чушки.