Местан няма никакво влияние върху електората на ДПС, той използва инструменти, които не са в инструментариума на партиите, като натиск от чужда държава. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването пред бТВ. 

По думите му и досега много депутати и членове на партията получават обаждания от хора, близки до Лютви Местан, както и от Турция. 

„Предлагам да оставим временната парламентарна комисия да си свърши работата и тогава ще коментираме фактите, защото това са лични разговори”, допълни депутатът. 

„Това, което ще се случи днес, учредяването на новата партия на Местан, е опит за подмяна на ДПС и този опит започва с опит за присвояване на идеологията и развитието на ДПС”, допълни още Цонев. 

„Създаването на тази партия не е безопасно, но не за ДПС, а за страната”, подчерта той. По думите му Местан интерпретира словото на почетния председател на партията Доган по много интересен начин, като преиначава всичко казано от него. 

„Той подменя тезата и излиза, че ДПС е проруски ориентирана”, каза Цонев. По повод гостуването на турския посланик Сюлейман Гьокче в бТВ миналата събота, Йордан Цонев каза, че не вярва да няма намеса на Турция в новата партия на Местан. 

„Аз работя в ДПС и знам как изглеждаше тя при Доган и как при Местан, има голяма разлика и тя ще се види”, допълни Цонев. Според депутата временната комисия ще опровергае думите на турския посланик и ще стане ясно, че турска намеса наистина има. 

„Той ще отрече ли, че в Турция се води кампания срещу ДПС и Доган? Това чуваме от колегите си по време на заседанията ни”, допълни Цонев. „Такъв модел на поведение не е правилен. Дипломатът си е дипломат, той се държи по начин както трябва да се държи, но истината е малко по-различна”, смята депутатът. 

Според Йордан Цонев е притеснително, че човек, който се е борил за правата и свободите на българските турци, може да бъде лишен от правото да посещава южната ни съседка. 

„Не съм говорил с Ахмед Доган на тази тема, той е много внимателен в изказа и в отношенията си, но всички се притесняваме”, допълни той.