На няколко пъти Реформаторският блок ни поставиха умишлено в ситуации, в които да изглеждаме зависими. Не влизат в пленарна зала, не ни подкрепят, а когато някой друг ни подкрепи, йезуитски обвързват тази подкрепа с обществените поръчки. Те целите в бяло, ние – в черно.

Това каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 150 младежи по време на 7-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански, съобщиха от ГЕРБ.

Стабилността е важна, но по-важна е стабилността на партията и нашия морал, подчерта той. Във връзка со обществените поръчки той обясни още: „Не водя война срещу никого - нито срещу едрия бизнес, нито срещу определени хора. Държим си на принципите, върховенството на закона да е над всичко. Ние не се борим нито срещу Пеевски, нито срещу Златев, нито срещу когото и да било. Всички трябва да знаят, че когато една фирма се яви на конкурс, тя ще спечели, само ако е най-добрата. Изпратил съм инспекторатите да проверят всички детайли. Имаме нов Закон за обществените поръчки– ще бъдат направени чисто, видимо, за да видят всички това, което правят общините „ Борисов подчерта, че ако РБ искат да управляват с ГЕРБ, трябва да управляват на базата на техния собствен ресурс.

„Ако си мислят, че ще си правят президентската предизборна кампания и ние ще сме боксовата круша, това няма да стане. От доклада на КТБ се вижда колко добре са си работили, а сега се джафкат. Само ние от ГЕРБ нямаме сметки в КТБ“, каза Бойко Борисов.

Той изрази убеденост, че Комисията за конфискация на имуществото също ще предприеме съответните действия около КТБ. „Можете да бъдете абсолютно уверени, че нямаме зависимости. Опитвали сме се да излезем от хватката на РБ, които си градят президентската кампания на морални стожери в обществото, каквито не са. Ако преди година и половина имах такива илюзии, сега нямам. Видях им и административния капацитет, и всичко друго. Вече 16 години се занимавам с това, няма по-скъпо от името - моето, на колегите, на ГЕРБ. Получаваме изключителна подкрепа от всички. И никое посолство, никой не ни командва, както казва ген. Атанасов, той нали знае всичко“, коментира премиерът.

„С близо 3 млрд. сме ощетили контрабандистите на цигари, меса, горива, захарни изделия. КЗК нямаше да набере тази смелост, ако не усещаше волята на правителството. Ако правителството не беше пратило докладите в КЗК, какво значение има, че Мартин Димитров бил казал нещо. Има голяма разлика да кажеш и да направиш нещо“, категоричен бе Борисов. Борисов посочи, че ГЕРБ умишлено е тласкана към зависимост.

„Ако беше пропаднал изборът на Кунева, тя щеше да си подаде оставката и да падне правителството. РБ осигуриха 13 гласа – не знам друга партия с 13 гласа да има 7 министри и хора в над 20 агенции и във всички бордове на държавни фирми. Не знам дали има друга партия, освен ГЕРБ, чийто депутати да се борят за чужди министри, повече отколкото за нашите от ГЕРБ. Те показаха лоялно отношение към коалиционното споразумение. В каква друга форма на управление Реформаторският блок щяха да имат тази власт, която имат днес“, попита премиерът.

Борисов заяви, че се надява Николай Ненчев днес да подпише споразумението между РБ и ГЕРБ.

„Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер. Радан е в опозиция, а Москов – министър. Ненчев – шеф на военните сили, да го реши този парадокс, защото на мен ми омръзна. Всички закони на отбраната минаха – факт. Осигурих финансиране за всички проекти, които имаше в Министерство на отбраната. Проблем на РБ бил, че Корман Исмаилов и Касим Дал имали проблем с него – тогава да си го решават вътрешно. Надявам се да престанат, защото не можем да обясним на обществото това, което правят“, подчерта Бойко Борисов. Бойко Борисов каза, че разчита много на антикорупционния закон.

„Мисля, че ще направим един работещ орган, но е нужно обсъждане, за да приемем закона единодушно, начело с депутатите от ГЕРБ. Законът за съдебната власт е готов, надявам се скоро да влезе в Народното събрание. Заедно с целият пакет от закони в тази сфера ще се даде възможност да се допълни доброто, направено с промените в Конституцията. Дайте 6 месеца срок – ще видите, че това, което правим, ще даде резултат. Готвя се за война, ние вече сме във война. Най-важното е да бъдеш в мир със себе си и с партията си“, подчерта той.

„Ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще считам, че това е насочено към България. Няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе на седми март в Брюксел. Ще наложа вето – ще отида на границата, за да привлека вниманието на европейските колеги - какви съседи имаме. Не можем да обсъждаме никакви теми, свързани с Гърция, докато са ни блокирали границата. Българите са ни по-мили”, каза Борисов. Той обясни, че е отишъл до границата с Гърция, където е видял, че българските гранични полицаи и митничари са създали перфектна организация.

„Минах да видя и гръцките фермери и тяхната полиция, защото се чувствам безсилен да казвам, че сме изчерпали всичките си възможности да спрем това безобразие. Огромни милиарди се изляха в Гърция, за да им спасим държавата им. Помагал съм на всички гръцки премиери, независимо дали са леви или десни“, обясни още Борисов. Министър-председателят бе категоричен, че от Комисията за проучване на твърденията за намеса на Руската федерация и Република Турция във вътрешната политика на България няма да произлезе нищо добро, освен да влоши отношенията на страната ни и с Русия, и с Турция.

„Реакциите от двете страни са много остри. И то в момент, в който търсим максимално добра координация за справяне с мигрантската вълна. Руската Федерация направи голям завой в ембаргото, което беше наложила върху туризма на България. 67% увеличение на заявките за почивки само за Бургас имаме за това лято. Точно успях да балансирам отношенията и с двете страни“, посочи Бойко Борисов.

Той подчерта, че не се меси в работата на парламента, но се обърна към председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов да използва всички механизми на дипломацията в парламента и да се прецени нуждата от тази комисия. Борисов заяви пред младежите от ГЕРБ, че могат да ходят с високо вдигната глава, защото могат да бъдат горди със своята партия.

„Нямаме претенции, че всяко едно решение е възможно най-доброто и сме безгрешни. Знаете колко трудно направихме правителство. Виждате в момента в какви тежки отношения са самите партньорски организации в правителството. Има тежки сътресения в Реформаторския блок, самите те не си говорят помежду си. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят и на правителството. Не е работа на ГЕРБ да ги арбитрираме“, категоричен бе той.

Бойко Борисов обясни, че с Цветанов са се опитали да търсят баланс в правителството и в парламента, за да има стабилност, за да приключи финансовата година. „Над 7 млн. лв. живи пари сме разплатили на български фирми, благодарение на европейско финансиране. 3 милиарда са повече спестяванията в банките. Над 2,7 млрд. лв. сме събрали повече от контрабанда.

Имаме 350 милиона повече събрани към февруари от миналата година. За Коледа и Великден сме дали над 200 млн. за нашите пенсионери, събрани от контрабандистите. Магистралите не бяха ремонтирани откакто са построени. Мостовете щяха да паднат – 100 милиона отидоха там. Ние инвестирахме в екологията, в земеделието, в общините“, каза още премиерът.