Два пътнически влака се разминаха на косъм от челен сблъсък край гара Стамболийски. Инцидентът е бил предотвратен от служители на БДЖ. Причина за евентуалната жестока катастрофа са откраднати кабели от сигналната система по железопътното трасе, съобщава Нова тв.В сряда следобед четири влака са принудително спрени на гарите в Пловдив и Пазарджик. Пътниците са принудени да чакат часове наред, за да се придвижат до София, Пловдив и Бургас.

„Беше ужасно. Повече от два часа сме чакали и всеки сам се спасяваше поединично. Нито автобуси, нито нищо подсигурено, но така и не казаха кога ще бъде отстранена повредата”, обясни Катерина Кръстева. „Никой никаква информация. Даже като питате има ли закъснение влака - не знам, още не са ни казали”, допълва Димитър Димитров.

Дежурният ръководител "Движение на гарата" в Стамболийски забелязал, че нещо не е наред в сигналната система и поискал влаковете да бъдат спрени. „Аз бях на таблото, бях на пулта и ми светна там на светлинното табло ми даде индицакия за повреда. И се обадих на механиците, на диспечера, организирахме работата и своевременно реагираха, защото ми предстоеше и влак да вкарвам в гарата”, обяснява Благой Димитров, ръководител "Движение" на гара Стамболийски.

Оказва се, че е откраднат кабелът на семафорите, които регулират движението на влаковете, влизащи на гара Стамболийски. Един от крадците е задържан на място от полицията.

По-късно е хванат и другият. 31-годишният Васил Георгиев и 45-годишният Янко Стоянов задигнали 18 метра кабел, който струва 420 лева. Щели да го продадат за скрап за 100 лева.

„Без една такава регулация на жп релсите е възможно два влака едновременно да влязат в гарата, поне данните по делото в момента са такива да влязат едновременно в гарата, да настъпи сблъсък или евентуално дерайлиране на някои от тях”, обяснява прокурор в Районната прокуратура в Пловдив.

Днес съдът в Пловдив ги остави за постоянно в ареста. Двамата обясниха, че откраднали кабела, защото били безработни, а децата им гладни. Досега са осъждани 19 пъти.