6-годишната Йоана Христова от Велико Търново спешно се нуждае от финансова подкрепа за лечение.

Детето в момента се намира в Турция, където претърпя две операции за отстраняване на злокачествен тумор в мозъка, съобщава Дарик.

За ходенето по мъките на малката Йоана разказа нейната леля Нина Нешева. "Всичко започна преди около година. Първият симптом беше повръщане. После детето започна да се оплаква от силни болки в стомаха, получаваше тежки кризи", разказа притеснената леля. 

Сериозно изпитание е било очакването на диагнозата. Лекари от Велико Търново, Шумен и София смятали, че става дума за гастрит, язва, пъпна херния, нервен стомах... Препоръчано било на родителите да се обърнат и към психолог. "Той каза, че детето е разглезено и ни посъветва да ограничим гледането му на детски филмчета. Дори препоръча да вземем на Йоана котка, за да я успокоява", обясни Нина.

След консултация с търновски ирисолог, семейството отишло в столична клиника. Йоана изпаднала в криза още в лекарския кабинет. Направени са и изследвания, които показали, че има епилепсия, но тя е само симптом на тумор в мозъка.

Семейството се е свързало с организация, която помогнала да се направи проучване на клиниките, които могат да предложат адекватно лечение на Йоана. Така на 16 януари пристигнали в Истанбул, където още същия ден е направена първата операция на детето. 

"Лекарят определи интервенцията като животоспасяваща, тъй като Йоана е разполагала с още броени часове живот. При операцията и е поставен специален катетър, който да отстрани събралата се в главата и течност", обясни Нина Нешева.

Пет дни по-късно е направена и втората интервенция, при която е отстранена голяма част от тумора. За лечението родителите на Йоана са събрали от близки и приятели 80 000 лв., които са оказват крайно недостатъчни.

Необходими са още 38 000 лева, с които да се обезпечат 33 процедури по лъчетерапия и 6 вливания като подготовка за химиотерапията, която трябва да продължи една година. "Йоана постъпи в турската болница в четвърти стадий, туморът се оказа злокачествен. Обнадеждава ни това, че няма разсейки и няма да спрем да се борим", категорична е лелята на детето.

Нина Нешева сподели възхищението си от турските медици. "Те се държат прекрасно с нас. Йоана навърши 6 годинки в болницата. Щом разбраха, че има рожден ден, лекарите направиха балони от ръкавици, украсиха ги, купиха торта и подаръци. Беше много емоционален момент", разказа лелята.

Зам.-председателят на Общинския съвет Калина Широкова призова колегите си, които многократно са се отзовавали на благородни каузи, да подкрепят Йоана по трудния път на нейното лечение и да дарят част от месечните си възнаграждения.

Телефонът на Нина Нешева е на разположение в редакцията на Дарик Велико Търново за всички хора с добри сърца, които искат да помогнат на Йоана -0899 910 316.

Дарителска кутия е поставена в заведението в сградата на Община Велико Търново.