Висш палестински служител и семейството на Омар Зайед обвиниха Израел за смъртта на мъжа, открит в палестинското посолство в София тази сутрин, съобщи палестинската новинарска агенция "Маан", цитирана от Дневник.

"Израелското външно разузнаване Мосад е отговорно за смъртта на Зайед", заявил Иса Карак – председател на Палестинската комисия за делата на затворниците. Той твърди пред "Маан", че случилото се е "международно пиратство" и настоява за международно разследване.

Комисията, оглавявана от Карак, на практика наследи дейността и ръководството на бившето Министерство по въпросите на затворниците, което бе закрито през 2014 г. под натиск от международните донори да спре да финансира осъдени за тероризъм в Израел палестинци.

Семейството на Зайед също определи смъртта му като "убийство".

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас нареди разследване на случая, който той нарече "престъпление".

Карак отбеляза, че смъртта в София идва само ден след като друг бивш затворник – Айман Джарадат, бе убит в родния град на Зайед – Дженин. Джарадат бе високопоставен член на местната групировка "Черната пантера", смятана за част от "Бригадите Ал Акса" - мрежа от милиции, свързвани с движението "Фатах", контролиращо Западния бряг. Първоначалното разследване свързва убийството в Дженин с ликвидирането през 1987 г. на палестински сътрудник на Израел по време на първата интифада.