Табелите с регистрационния номер да са чисти и да не се допуска поставянето върху тях на никакви предмети, материали и вещества. Това предложение е сред множеството приети в сряда на първо четене в пленарна зала промени в Закона за движение по пътищата. Ако текстът се одобри от народните представители при гласуването му и на второ четене, ще влезе в сила след около два месеца. Стане ли това, шофьорите няма да имат право да поставят върху номера никакви спрейове и фолиа.Целта е да не се допуска възможността водачите да скриват самоличността на автомобила си от камерите на Пътна полиция, докато извършват нарушения на правилата за движение, съобщава „Телеграф”. Размерът на глобата за нарушителите ще се уточнява, обясниха от Пътна полиция. 

100 лв. глоба за хвърлен фас или боклук през прозореца на колата, затвор и двойни санкции за превишена скорост, 4 бона и до 2 години без книжка, ако откажеш дрегер или возиш пътници, докато си пиян, са сред одобрените от депутатите нови драконови мерки , с които да се сложи край на войната по пътищата. Наред с тях народните представители са приели и да се забрани на водачите на превозни средства да спират в аварийната лента на магистралата, ако няма повреда на автомобила. 

Шофьорите ще са длъжни да включват късите светлини, докато се движат в тунел, ако преди началото му е бил обозначен с пътен знак. 

С промените в Закона за движение по пътищата се слага край и на възможността да затъмняват задните странични стъкла на возилата си. Въвеждат се и промени за водачите на каруци. В момента за тях няма ограничения и разпоредби, но ако депутатите решат окончателно да приемат промените, след около два месеца ще са задължени да са със светлоотразителни жилетки, ако са нощем с превозно средство с животинска тяга.