Създаването на парламентарна комисия, която да проучва така наречената руска намеса в България, е нелеп абсурд. Подобни действия са цинични и говорят за опасността от появата на „неомаккартизъм“ в България.

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде БГНЕС.

„Запознахме се с решението на Народното събрание за създаването на Временна парламентарна комисия по изучаването на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България. Нелепостта на тази ситуация се изразява в самото абсурдно название на комисията“, заяви Мария Захарова, коментирайки нейното учредяване.

Тя припомни, че „историята наистина познава примери на своеобразна така наречена „намеса“ на Русия във вътрешните работи на България, когато руските войници са идвали на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се борят с фашизма и да освободят своите братя от злото”. “По-рано да освободим славяните от 5-вековното иго на същата тази Турция. Ние всички прекрасно помним историята, който не я помни, може да си освежи паметта“, добави Захарова.

Тя изрази недоумение по повод на поредното търсене на руска намеса в делата на България.

“Само недоумяваме какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата „ръка на Москва“ в държава, поколенията на която до голяма степен са задължени към своите братя за своя суверенитета си, за своето самостоятелно съществуване? Въпросът не е в това, че на нас ни се налага да напомняме какво нашите граждани са направили за България. Ние никога не бихме го направили и нямаше да го направим. Но когато възникват подобни нелепи и абсурдни органи, които не се опитват нещо да изяснят, а от самото начало говорят лъжи, тогава в подобна ситуация винаги е добре да се напомня за нашата обща история”, категорична е Захарова.

Тя изрази опасение, че в България може да се появи „неомакартизъм“ /от името на сенаторът републиканец Джоузеф Маккарти, който се е прочул в 50-те години на ХХ век, в разгара на Студената война, с преследването на симпатизанти на комунистите и СССР; неговото име става нарицателно, когато се говори за „лов на вещици“/.

“Появяват се опасенията, че в българското общество с внушенията на такива парламентаристи и политици може да започне „неомаккартизъм“. Цинизмът на подобни действия на техните инициатори се състои и в това, че прословутата комисия беше създадена в навечерието на 138-та годишнина от освобождението на България от османско иго”, каза говорителката на руското външнополитическо ведомство.

Според нея всичко това е в дисонанс с планираните и вече проведени празнични мероприятия, такива като изложбата в Държавната дума на гравюри от времето на Руско-турската война /1877-1878/. “Искам да напомня, че на тържествената церемония по нейното откриване на 24 февруари в присъствието на депутати от двете страни, звучаха много искрени думи за тесните връзки, дружба и братство на нашите славянски народи”, добави Захарова.