Стотици миряни присъстваха на канонизацията на свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец в храм-паметника „Св. Александър Невски” днес, предаде БГНЕС.

Канонизацията на светеца започна още вчера с литийно шествие, а през нощта имаше бдение в храма.

Още в ранните часове на днешната празнична дата, хората пристигаха в храма, за да намерят място за церемонията, в която се включиха и много познати обществени лица. Сред присъстващите бяха министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, външният министър Даниел Митов, депутати и много други.

Негово светейшество българският патриарх Неофит, заедно с всички български митрополити извършиха канонизацията. Множеството в храма пееше хвалебствени песни, посветени на свети Серафим Соболев, като беше показана и иконата, с която той ще бъде изобразяван.

Мощите на Серафим, Софийски чудотворец се съхраняват в руския храм „Св. Николай”. Още преди да бъде канонизират, св. Серафим извършва множество чудеса и е широко известен сред българската църковна общност.

Много хора от цялата страна се стичат от години в криптата на руската църква “Св. Николай”, за да оставят писма със съкровените си желания, вярвайки, че светията им помага, да ги осъществят.