В сряда четирима мъже пребиха семейство на Околовръстното шосе на София заради свирене с клаксон. Те бяха задържани и и оставени в ареста за 72 часа. Завръщат ли се мутренските времена и отстъпили ли са МВР и прокуратурата от нормалните си функции, коментираха Миролюба Бенатова и Любен Дилов-син в ефира на Нова ТВ.

"Мерките, които ще се взимат срещу мутрите и техните ескорти, са дежа вю за мен. Първият списък с висящи дела, свързан с подобни прояви, бе направен 1995 г., когато министър на вътрешните работи беше Любомир Начев. Този списък в годините се мултиплицира и се предава по наследство, както и срещите главен прокурор - главен секретар”, обясни журналистът Миролюба Бенатова.

"Всъщност мутрите винаги са били видимата част на организираната престъпност, но не и най-сериозната. Те винаги са обирали луфта и социалното напрежение, но не са били тези, от които нещо е зависело”, допълни тя.

"Преди имаше групировки, които вече не съществуват, които наистина разпределяха определен ресурс и имаха влияние. Тези обаче бяха разбити. В момента групировките са други и парите не са от наркотрафик, а от обществени поръчки", каза още Бенатова.

По думите ѝ разликата между това, което се случи на Околовръстното, и това, което се случва в училищата, когато влиза родител и удря ученик или учител, не е никаква. Просто едните са свързани с едни хора, а другите – с никого.

"МВР и прокуратурата са отстъпили от нормалните си функции. Не може патрулките да бъдат използвани за ескорт. Те са се превърнали в "drink and drive". Познавам богати бизнесмени, които ползват патрулките наистина за това и то срещу 50 лева", коментира Миролюба Бенатова.

"Този агресивен начин на поведение се налага в цялото общество и няма кой да го спре", на мнение е Любен Дилов-син.

"Това поведение се мултиплицира навсякъде. Смятам, че и политическият елит е виновен за него, защото той го допуска и толерира. Има политици с по седем дела за хулиганство”, коментира още Дилов-син.

Днес се провежда спешно заседание при главния прокурор заради побоя над семейството.

Сотир Цацаров ще се срещне с главния секретар на МВР и директора на “Охранителна полиция“. Обвинител номер едно ще поиска незабавни мерки за засилен контрол над обществения ред и по-стриктна охранителна дейност в страната.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова разказа преди срещата, че прокуратурата е повдигнала обвинения на четирите лица за извършени две престъпления – хулиганство и нанасяне на средна телесна повреда. Припомни, че е установено, че мъжете не са служители на лицензирана охранителна фирма, а са извършвали тази дейност на собствени начала.

"До момента са разпитани 15 свидетели, назначени са експертизи. Назначена е и техническа експертиза на видеоматериала, предоставен от пострадалия Васко Наумов. Домовете на охранителите са претърсени и са иззети веществени доказателства", каза тя.

Междувременно днес съдът решава дали да остави в ареста биячите. Те ще отговарят за средна телесна повреда по хулигански подбуди. Ако бъдат осъдени, могат да получат до 2 години затвор или пробация за хулиганство и до 5 години затвор за нанасяне на средна телесна повреда.