Просто с тези хора вече не знам какво мога да направя повече. 2-3 пъти говоря с техния премиер, с опозицията на Гърция, с председателя на ЕК, с комисарите, с колегите на Европейския съвет. Единственото, което получавам като отговор е: нямаме контрол върху тях.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Всеки ден пишем писма от МВнР: безобразие и нямам друга квалификация за действията по нашата граница. Всички форми на дипломация - на министри, на полицейски началници, на молби са изчерпани. Дори вчера с това, че те се дърпат, за да минат бежанците и след това затварят пътя за нашия транспорт, нямам логично обяснение. Официалните власти казват, че нямат никакъв контрол, водели преговори, резултатът е затворена граница, подчерта Борисов.

ЕК казва: ние какво да направим, това е проблем между две държави. Всички писма до ЕК започват с: безобразието продължава. Положението в нашата съседка е такова, че няма адекватна реакция. Ако смятате, че с още някого трябва да говоря или че още нещо трябва да направим, с радост ще го чуя, обърна се Борисов към депутатите.

Вече няма дори и на кого да се обадиш – обадили сме се по 5-6 пъти. На всички сме се молили. Всичко, което може сме изказали и колегата казва: извинявай, ама няма контрол, добави Борисов.

Това е геноцид към нашите хора там, възмути се Борсов. Чувстваме се в абсолютна безизходица, отбеляза още премиерът.