Театралният гигант Йосиф Сърчаджиев изуми лекарите със собствено откритие, с което успява с невероятни темпове да изглажда речта си след тежкия инсулт. Затрудненият говор с мъчителни паузи е почти изчезнал и творецът вече успява да води нормален разговор, след като от няколко месеца пеел вдъхновен арии пред огледалото вкъщи.

Няколко минути след звучните упражнения, речта му се леела като по вода. „Музиката ме връща към живота. Това е велико нещо, тя лекува по-добре от всеки доктор", радвал се като дете Йоско, който е известен с упоритостта си, която колегите му сравняват с магарешки инат. Повечето са убедени, че именно той е избавил от почти сигурна смърт актьора след прекарания през 2004-та жесток инсулт, който го парализира, но все пак успя да прескочи трапа и да се възстанови учудващо бързо.

Сърчаджиев успя да се раздвижи благодарение на волята си и къртовските усилия всеки ден. След мозъчния удар движенията му бяха затруднени, но пък волевия режисьор отказа алкохола и цигарите и започна да плува и кара колело. С една от най-жестоките поразии на инсулта- забавения говор обаче, се бори най-упорито и с истинско вдъхновение сутрин пускал мощен бас с ариите на Фигаро, пасажи от „Травиата" и арията на Каварадоси от „Тоска". Сърчаджиев пеел с такава страст, че съседите в кооперацията му го взели на подбив, че си е сбъркал професията. „Трябваше да станеш оперен певец. Имаш невероятен бас, пък и на драматизъм го докарваш", поощрявали го комшиите.

В крайна сметка музикалната терапия дала невероятен резултат и Йоско не спирал да пее, за да оправи гласа си. Той издал и тайната си - че взел тайно „назаем" челен опит от певеца Михаил Белчев терапията. Самият естраден трубадур заеква цял живот, когато говори, но проблемът моментално изчезва, щом запее. Сърчаджиев се зарекъл, че ще успее до 1 година да върне изцяло нормалния си говор, какъвто бе преди инсулта. Самите лекари се изумили от напредъка на 71-годишния актьор и не можели да повярват, че след толкова тежък мозъчен удар актьорът възстановява нормалната си реч толкова бързо.