До края на тази година трябва да влезе в сила персоналният електронен код за всеки българин. Така ще заработи и цялата нова здравна система, обяви в Русе здравният мминистър д-р Петър Москов.

Той обясни, че чрез персоналния електронен код, всеки един пациент ще може да контролира разходите, които се правят за негово лечение.

„Тези, които искат да ме съдят за използването на пръстовите отпечатъци са различни лобисти на определени интереси, не искам да ги коментирам. Когато говорим за идентификатор и за създаване на електронен код на всяко едно здравно осигурено лице, всъщност става дума за създаването и осигуряването на възможността на всеки един пациент да може да контролира начина по който се харчат неговите пари от НЗОК. Така той ще може с физическото си присъствие, да разреши на неговата каса да заплати на неговия лекар, нещо, изписано от негово име”, заяви Петър Москов.

„Това е техническо решение, избрано от касата, за да ни гарантира като пациенти, че парите се харчат адекватно и съобразено с волята на пациента! НЗОК е избрала най-сигурния за бълггарите и за нея механизъм за контрол”, отсече Москов. „Цялата тази система, включваща електронното досие, електронно направление, електронна рецепта, тръгва от това, всеки да има свой уникален собствен ключ към нея. Въвеждането му води до разкриване на други две позиции, които в момента са в процес на обявяване на процедури. Съответните фирми ще се постараят да изработят софтуеъра до края на годината, така че системата да може да стартира”, заключи Москов. Въвеждането на Националната здравна карта няма да доведе до затварянето на нито едно лечебно заведение в областите Русе, Разград и Търговище, каза още а днес в Русе здравният министър Петър Москов. Заедно със своя заместник Ваньо Шарков и екипа си той представи проекта на Национална здравна карта пред директори на болници и представители на местната власт от трите региона.