В сферата на тероризма, сигурността ние много работа сме вършили заедно. Аз не мога да скрия, че с Нетаняху много често се консултирам. Изключително голям учебник, а и изключително компетентен човек по всичко, което става в този регион. Изключително информиран човек. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се срещна с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.

“Виждам големия потенциал на газовите находища в Израел. Има огромно бъдеще в тази сфера“, заяви Борисов по време на съвместния брифинг, съобщиха от правителствената пресслужба.

Отдаваме голямо значение на привличането на израелски инвестиции в българската икономика, приоритетно във високотехнологичните сектори, изтъкна още той и специално акцентира върху предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и на благоприятните условия за правене на бизнес. От друга страна България има интерес да ползва ценния опит на Израел по отношение на възможностите за съвместни проекти в областта на земеделието.

Според Бойко Борисов е целесъобразно да се работи и за свикване на първа сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, което по думите му допълнително ще допринесе за идентифициране на сфери и проекти за сътрудничество.

По време на срещата беше обсъдена организацията и подготовката на третото междуправителствено заседание между двете държави, което се планира да се проведе през втората половина на 2016 година. Българският министър-председател изрази увереност, че заседанието ще допринесе за по-нататъшното разширяване и укрепване на партньорството между България и Израел във всички области от взаимен интерес. Ще могат да се очертаят и главните насоки на по-нататъшното сътрудничество в конкретни сфери.

Премиерът потвърди българската позиция за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.

Борисов изрази благодарност към правителството на Израел и лично към Бенямин Нетаняху за любезната покана да осъществи настоящото посещение, както и за гостоприемството. Борисов изтъкна приноса на израелския премиер за развитието на двустранните отношения между България и Израел.

Нетаняху: Намаляваме митническите тарифи за България

От своя страна Нетаняху каза, че от векове датира близкото приятелство между народите на Израел и България. „Таим дълбоки спомени за това, което направиха българите и софиянците по време на най-тъмните години на Холокоста, а именно да спасят евреите. Това близко приятелство - бих го нарекъл братство, дава свое отражение и в съвсем тактично измерение, подчерта Нетаняху.

„Освен всичко друго, искам да обърна вашето внимание и на факта, че предстои да намалим митническите тарифи и такси, така че очакваме да има все по-голям внос от страна на България, особено на българско сирене. Разбира се, ще дискутираме и други теми и искам да се възползвам от възможността, за да благодаря на България за това, че се застъпва за позицията на Израел в редица международни форуми”, каза още Нетаняху.